Огнището „Хроновски“ в Смолян – 60 положителни от 350 изследвани, чака се другата половина

През миналата седмица е открито ново огнище в предприятие за производство на авточасти в Смолян. Първоначално бяха 7, а след масовото тестване са открити още доста. Очакваме днес да получим официална информация, заяви пред журналисти д-р Мими Кубатева – директор на Регионалната здравна инспекция.

По думите й към момента е изследван около половината персонал – 350 от 750 души. Все още не са готови окончателните резултати, но по непотвърдена информация положителните са около 60 на брой.

„Предстои да се проучат контактните. Към момента е проведена пълна дезинфекция на предприятието, на автобусите, които превозват работниците. С предписание на РЗИ са спрени няколко поточни линии. Дадени са указания за засилени противоепидемични мерки на ръководството. Към днешна дата са осигурени и шлемове за работа. Търсят се още възможности за повече защита на работниците. Ще бъдат спрени и автобусите, които са рисково място, тъй като събират много хора на едно място. Транспортът ще бъде уреден по друг начин, може би със собствени превоз. Хората, които останат на работа, ще са извън кръга на болните, позитивните и контактните. Направена е реорганизация на самия работен процес“, допълни д-р Кубатева.

Тя каза още, че предстои да се тества и останалата част от работниците в предприятието.
„Ще можем да кажем точно колко са, когато имаме пълна информация, но към момента с положителни проби са някъде около 15,5% от половината изследвани“, добави шефката на РЗИ.

Изследванията се правят по инициатива на работодателя „Хроновски“ в лабораторията, която той е наел.

„Пробонабирането е ангажимент на самия работодател. Той продължава по своя инициатива да тества и да търси възможности здравите да останат на работа. С цел да продължи да функционира предприятието се търсят слабите места, критичните точки, където да се направи възможното с цел прекъсване на инфекцията. Но в ситуацията, в която се намираме, каквото и да направим, гаранции за опазване няма. Затова сме склонни наистина да ги оставим да работят, защото ако чакаме момент, в който всички работници ще бъдат здрави, скоро не съм сигурна, че ще дойде този момент“, подчерта д-р Кубатева.