Д-р Кубатева: Разпространението на коронавирус вече е не огнищно, а широко, очакваме още заразени

През месец юни в областта ни, след огнището в община Доспат и отпадането на ограничителните мерки, регистрираме завишена заболяемост от Ковид-19. Причините за това са неглижиране на личната ни защита, бързото откриване и изолиране на позитивните и контактните, активното пробонабиране от РЗИ и лечебните заведения и големият брой ПСР-тестове, което е предпоставка за висока откриваемост. Разпространението в областта вече е не огнищно, а широко, заяви пред журналисти д-р Мими Кубатева – директор на Регионалната здравна инспекция.

На този етап от цялата област само в община Златоград нямат регистриран случай на Ковид-19.

„Наличието на голям брой безсимптомни позитивни води до заразяване на нови хора. Очакваме още заразени. Хората без видими прояви на инфекцията са причина за развитието на огнища в работническите колективи. Считаме, че епидемичният процес се развива закономерно, следва своя нормален ход. Добрите страни на настоящата ситуация са, че преобладават безсимптомните и леки форми. Голямата част от хората са на домашно лечение и наблюдение, а при тези, които са хоспитализирани, няма нуждаещи се от интензивна терапия. С увеличаването на броя на преболедувалите се изгражда колективен имунитет дотолкова доколкото можем да разчитаме на този нов вирус“, сочи анализът на РЗИ.

По думите на д-р Кубатева личната ни отговорност и поведение са основният фактор за защита от инфекция. При масовите мероприятия, обществени или частни, всеки трябва да прецени доколко удачно е участието му. „Препоръчвам да не се участва в масови мероприятия“, е нейният съвет.

„През миналата седмица в област Смолян са установени 39 случая, или общо 219 от началото на извънредното положение, което ни поставя на шесто място сред областите по общ брой установени случаи – след София, Пазарджик, Плевен, Сливен, Кюстендил. Ако отнесем случаите към общия брой население, сме на второ място след Видин.  За седмицата излекуваните са 133, активните към момента са 81, смъртните са 5. От активните в болница са 25, останалите са амбулаторни“, каза областният управител Недялко Славов на редовния брифинг днес.

За първи път има заразен лекар в МБАЛ – Смолян, другите негови колеги бяха от доболничната помощ. Медикът е от Отделението за анестезия и интензивно лечение. Освен с положителна проба е една медицинска сестра и един санитар.

От всички положителни през изминалата седмица 27 са на домашно лечение, а 12 са хоспитализирани: 8 в МАЛ-Смолян, 2 в МБАЛ-Гоце Делчев, един в Центъра за психическо здраве, и един във ВМА – София.

По общини с Ковид 19 са 25 в Смолян, 6 в Доспат, 5 в Мадан, по един в Баните, Борино и Девин.

Изписани от болница през седмицата са 4-ма, които  са поставени на домашна изолация от 14 дни. Отрицателен контролен резултат е получен за 48 лица под домашна изолация и на трима изписани от болница – статусът им е „излекуван“, като минават на 14-дневна изолация.

С тези нови случаи за месец юни регистрираната заболяемост е общо 176 нови случаи, а за целия период на пандемията 219. От тях починали 5, излекувани 133, след дехоспитализация са 4, на домашно лечение 52 и хоспитализирани 25.

Най-голям брой с Ковид-19 са в община Доспат, а единствено в Златоград няма регистрирани случаи.

Към днешна дата лечението продължава на 52 лица. 143-ма са били на домашно лечение. Излекувани са 94 за юни месец.

По информация от личните лекари за 151 пациента, лекувани в дома, 76% са били без симпотмии. 10% са били без симптоми в началото, а в хода на карантината са показали оплаквания,  а 4% са с оплаквания.

По отношение на контактните на заразени лица в регистъра са общо 690 лица. От тях 178 са до края на май месец и за месец юни те са 368. Най-голям е броят на контактните в Доспат 359. От тях 339 са с изтекъл карантинен период. Под активна карантина са 144 лица.

Предвид завишеният брой на случаите в областта до миналата седмица със заповед на РЗИ болниците в Смолян и Девин бяха определени да приемат пациенти с коронавирус, но тази заповед ще се допълни с болниците в Мадан и Златоград.

Болниците в Девин, Мадан и Златоград ще приемат пациенти без усложнения, а с усложнения ще се лекуват както и досега в МБАЛ – Смолян.

„15 пациенти са на лечение в МБАЛ – Смолян в момента. Те не са в тежко състояние, нямаме пациенти на интензивно лечение. Имаме 5 свободни легла. Предстои да изпишем още. Така че имаме капацитет да лекуваме пациенти, нуждаещи се от медицинска помощ. За първи път имаме лекар с коронавирус, също и две медицински сестри, санитар В добро общо състояние са всички“, каза изп.директор на смолянската болница д-р Марин Даракчиев.

Той уточни, че източникът не е от болницата, защото заразеният персонал не е работил с Ковид-пациенти. Предполагат, че инфекцията е внесена от контактите им в обществото извън лечебното заведение.

Facebook Comments