Още 175 ваксини пристигат в Смолян, приближаваме се към оранжевата зона

Днес ще бъдат доставени 175 дози от ваксината на Pfizer-BioNTech, които до края на седмицата ще бъдат използвани за ваксиниране на медици от болничната и от доболничната помощ, съобщи д-р Мими Кубатева – директор на Регионалната здравна инспекция в Смолян.

Тя поясни, че на този етап някои от медиците са възпрепятствани да се ваксинират, поради различни причини, но в последствие, при желание от тяхна страна, ще имат тази възможност да се ваксинират.

Около 30% от работещите в сферата на здравеопазването са заявили желание да се ваксинират срещу коронавирус.

„През тази седмица започнахме да правим организация за процеса на имунизиране в домовете, предоставящи социални услуги, както за работещите, така и за домуващите там, също така и за преподавателите и служителите в образователната система“, допълни д-р Кубатева. 

Общо установеният брой на заразени с COVID-19 за Смолянска област към вчерашна дата е 2086. Излекуваните са 1702-ма, 193-ма са починали от заболяването. Активните случаи са 191, от които 131 се лекуват в домашни условия, а 60 са хоспитализирани – 31 в МБАЛ-Смолян, 12 в МБАЛ-Девин, 5 в МБАЛ-Мадан, 4-ма в МБАЛ-Златоград и 8 пациента се лекуват в лечебни заведения извън областта, информира областният управител Недялко Славов.  

По общ брой установени случаи Смолянска област е на 26-то място, като след нас са единствено областите Кърджали и Видин. По брой случаи, съотнесени към броя на населението, се нареждаме на 21-во място в страната – с 1 на всеки 50 души, с минимална разлика в стойностите на областите зад нас.

По думите на д-р Кубатева областта ни по показателите за заболяемост приближава към оранжевата зона, тъй като напоследък е доста намаляла, но все още сме в червената.

„Новата година започваме с подобрени показатели, 14-дневната заболяемост е 126.6 на 100 хиляди, седмичният ръст е с отрицателен знак (-6%).“, каза д-р Кубатева и подчерта, че за първи път от дълъг период насам показателят за 14-дневна смъртност за област Смолян е по-нисък от средния за страната – 14.5 на 100 хил. при 15.7 на 100 хил. среден за България.

Общата смъртност обаче още е висока – 9.2% при 3.8% среден за страната. Под активна карантина са 326 лица от област Смолян.

Д-р Даракчиев

„Към днешна дата в МБАЛ-Смолян се лекуват 25 пациента с доказан  COVID-19, трима от които са на интензивна терапия. В празничните дни работната атмосфера в лечебното заведение беше спокойна. Лабораторията продължи да работи и през почивните дни, като за последната седмица в нея са направени 125 PCR-теста, от които 28 положителни, и 35 антигенни теста, от които няма установени положителни.“, директорът на областната болница д-р Марин Даракчиев.

„От вчера, 4 януари, са отворени всички 47 детски градини на територията на област Смолян, в които към днешна дата има 2964 деца. Това е 70% от общия брой на децата, записани в детските градини“, уведоми началникът на РУО-Смолян Мария Семерджиева.

„Отвориха врати и училищата за учениците от първи до четвърти клас – 845 ученици, което представлява 98.5% от общия брой на записаните. 1.5% не са на училище поради семейни причини или други заболявания, различни от COVID-19.“, допълни Семерджиева. 

Мария Семерджиева

 „Затворени остават към момента професионалните гимназии и центровете за личностно развитие, общежитията и детските комплекси. За децата със специални образователни потребности, с позволението на министъра на здравеопазването и министъра на образованието и науката, сме разрешили провеждането на индивидуалните терапевтични сесии, които не могат да се провеждат в електронна среда“, каза още Семерджиева.

Към момента в електронна среда продължават да се обучават 6263-ма ученика от област Смолян – 2566 от 5 до 7 клас и 3697 от 8 до 12 клас.