Богоявление в Смолян

Празникът на Кръщението Господне беше отбелязан тържествено в Смолян. Света Божествена литургия за Йордановден отслужи в храм „Свети Висарион Смоленски“ архиерейският наместник на Смолянска духовна околия архимандрит Висарион в съслужение със свещеник Иван Марински. След това пред храма Негово Високо Преподобие извърши Велик Богоявленски водосвет.
Духовникът освети бойните знамена на 101–ви Алпийски полк, на 21–ви Пехотен средногорски полк, освободител на Родопите по време на Балканската война и на Трети охранителен взвод, участвал в мисия в Афганистан.
Архимандрит Висарион поздрави миряните с празника Богоявление, като благослови присъстващите и благопожела да процъфтява християнската вяра и любов в сърцата ни.
„Светата православна църква чества празника на Кръщението Господне и явяването в пълнота на Триединнния Бог. Това е велико знаменателно събитие в историята на човечеството, защото поставя началото на обществената проповед на нашия спасител Господ Иисус Христос“, подчерта още в словото си архимандрит Висарион.


„Святото Богоявление събира всички нас –духовенство, държавници и войнство, за да бъде извършена стародавна традиция – на 6 януари Българската православна църква да благослови представителите на родната ни армия и бойните й знамена. Нека свято да пазим традициите, завещани ни от великите наши предци. С осветената вода на Богоявление всеки да приеме здраве, дълголетие, повече оптимизъм и щастлив живот. Българската армия няма нито едно пленено знаме в историята ни“, допълни той.
Архимандрит Висарион пожела на военнослужещите да бъдат горди, здрави и силни и с чест да служат на родината ни.


С литийно шествие всички се отправиха към моста на река Черна при АРЗ, където той  хвърли кръста.
В ледените води нагазиха седмина смелчаци, а разпятието извади от реката 32-годишният смолянчанин Христо Герджиков. Преди десет години той отново е хванал Богоявленския кръст. Христо пожела здраве на всички.