Трогателно: 8-годишно дете дари всичко от касичката си за изгоряла къща в Барутин

8-годишно момиченце от Доспат даде събраните пари от касичката си за спасяване на опожарена къща в Барутин, съобщават от фейсбук страницата „Да помогнем на Ваклин и майка му да възстановят дома си“.

Те изказват сърдечни благодарности към всички дарители, които наброяват вече над 50 души.

Специални благодарности и пожелание да запазят завинаги отворени към доброта сърцата си изказваме на всеки един от дарителите, които подарихте време, труд и средства за каузата“, пишат от групата.

„Изключително ни трогна постъпката на 8-годишната (възможно е да не сме точни за възрастта) дъщеря на сем. Боневи от Доспат, която е решила да направи лично дарение, като даде за каузата всичките си събрани спестявания от касичката. Достоен за възхищение е личният пример и възпитанието в човешки ценности и състрадание на родителите й“, сочат от обкръжението на пострадалото семейство.

Те благодарят и на анонимен дарител, оставил пари в плик, както и на други двама човека – Елмер Балталиев и Красимир Вълканов, които са направили повторни дарения.

„Домът им, който изгоря, беше почистен основно и започна възстановяването му. Изгради се гредоред на тавана, направи се нов покрив, който скоро ще бъде напълно завършен. Боядиса се фасадата. Покривът е завършен, монтирана е дограма на приземния етаж. Предстои монтиране на дограмата на жилищния етаж“, става ясно от публикацията.

Ще бъдат необходими още средства за изграждане на нови електро и ВиК- инсталации, мазилки, гипсокартон и други довършителни работи, за да може да станат обитаеми поне една или две стаи със санитарен възел.

Малко доброта, проявена от много хора, може да даде нов живот на двама човека“, казват още близки на семейството и призовават да се споделя публикацията им.

Къщата бе опожарена на 11-ти декември около 14,30 часа. Сигналът на телефон 112 бе подаден от 54-годишен съсед на семейството. Той съобщил, че къщата, обитавана от 46-годишен мъж и 65-годишна жена гори. Пламъците бяха унищожили около 130 кв.м. покривна конструкция, около 100 кв. м. сгради, мебели и имущество на домакинството.

При пожара леко бе пострадал 46-годишният В.К. стопанин, с изгаряне по ръцете, за който впоследствие бе установено, че той го е предизвикал по непредпазливост.

Ето имената и на всички дарители досега:

Доналд Джеферсън, Красимир Кехайов, Митко и Детелина Лавчиеви, Иван Мушев, Надя Палева, Лъчезар Генов, Мария Тодорова, Таня и Николай Батаклиеви, Милена Лавчиева, Марияна и Илиян Палеви, Димитър Янев, Китан Китев, Йордан Кръстанов, Юлия Язаджиева, Красимир Вълканов, М. Г. Кичукова, Елмер Балталиев, Владимир Антонов, Сали Мутиш, Петър Прикумов, Юдай Байрактаров, Бахри Палазанов, Танер Алиев, Евелина Николова, Ервин Дурев, Салих Чолаков, Асибе Ходжова, Ава Алиева, Арт Строй ООД, Христо Петков, Реджеп Башев, Денислав Младенов, Джемиле Трампова, Венко Гълъбов, Гизда Поченлиева, Незретин и Неби Балджиеви, Исмет Кьоралов, Фикрие и Сали Камберови, Атанас Стоев, сем.Фереви от Сърница, сем. Боневи от Доспат, Жанин Шлахтер, Мергюл Пътова, Искра Пенчеджиева, Невена Келчева.