Още почти милион лева за ГКПП Рудозем-Ксанти

Правителството одобри изменение на финансовия план по Програмата за трансгранично сътрудничество ИНТЕРРЕГ V-A Гърция – България 2014-2020, с което се осигуряват 482 174 евро допълнителен финансов ресурс, съобщи правителствената пресслужба.

Средствата се предоставят от гръцката страна в резултат на освободен ресурс от нереализираната съвместна програма за трансгранично сътрудничество между Гърция и Турция.

Увеличението ще бъде насочено към приоритетна ос „Трансграничен регион с подобрена взаимосвързаност“, в рамките на която се изпълнява стратегически проект за изграждането на новия гранично-пропускателен пункт Рудозем-Ксанти.

Окончателната стойност на проекта за изграждане на ГКПП между Рудозем и Ксанти е на стойност 13 млн. лева. Изграждането на самия граничен пункт ще е на стойност стойността 10 млн. лв. Останалите 3 млн. лев са за довеждащата инфраструктура, изграждане на допълнителна пътна връзка от 800 метра заради изместената преди година пресечна точка, за прокарване на оптичен кабел и ел. захранване.

Неотдавна областният управител на Смолян Недялко Славов съобщи, че по трансграничната програма Гърция – България 2014-2020 за проекта са осигурени 1 млн. евро. През октомври месец мониторинговият комитет по програмата взе решение за допълнителни 480 000 евро за пункта.

Тогава Славов уточни, че са започнали разговори с нашето правителство за набавяне на необходимите средства.
„Имаме очакване при следващи икономии да бъдат осигурени допълнителни траншове за изграждане на ГКПП, но при всички случаи ще е необходимо и държавно дофинансиране“, поясни той.

Facebook Comments