Още стотина преброители и контрольори са нужни за Смолян

За община Смолян са нужни 213 преброители и контрольори, а досега са потвърдили 109 души. Нужни са ни още стотина. В останалите общини от областта нужният брой хора е осигурен, съобщи пред журналисти Николай Славов – шеф на отдел „Статистически изследвания“ към Териториално статистическо бюро – Юг.

Срещата с представителите на Статистическия институт води новият заместник-областен управител Младен Исаев.

„Националният статистически институт изпълнява една национална задача – преброяване на населението и жилищния фонд. Като страна членка на ЕС, България има задача на всеки десет години да преброи жилищата, населението, условията за живот и бита на населението си. Настоящата година е определена за референтна за преброяване във всички страни от Европейския съюз. То трябваше да се проведе през февруари, но заради пандемията и ковид-мерките, които я съпътстваха, по решение на предишното правителство датите бяха променини и сега от 7-ми септември стартира преброяването“,  каза главният секретар на НСИ Цветан Нанов.

На този етап около 30 000 преброители и контрольори не достигат за цялата страна. По думите на Нанов проблемът с недостига не е само в Смолян, а във всички областни градове като София, Пловдив, Варна.

Това е причината да предприемат срещи с местните и регионалните власти, за да ги помолят да съдействат в тази ситуация.

„Вече за втори път правим кампания за набиране на преброители и контрольори, които да осъществят анкетиране на населението. НСИ миналата година проведе предварителен обход, който геореферира всички сгради. Кампанията беше много успешна. Нямаше хората нужда да влизат вътре в сградите, но поради ред обстоятелства, имаме нужда от втора кампания, за да доокомплектоваме съставите“, допълни Нанов.

С геореферирането е създадена база данни, в която е описано всяко жилище с неговите джипиес координати, брой етажи и други детайли.

По думите на Нанов преброяването е важно, защото от него зависят всички следващи политики на всички следващи правителства, защото те трябва да се съобразят с отчета за налична жилищна площ, хора, бит и живот на тези хора.

От 7 септември до 17 септември е електронното преброяване.

„Нашата надежда е това да се случи в по-висок процент, защото за тях ще е доста по-лесно и по-удобно. Преброител няма да влиза в къщата и да им задава въпроси. От системата ще се генерира електронен код, който може да си го отпечата или да си го запише на хартия. Задължението му ще е, когато дойде преброителя, да му подаде кода. Това е и по-безопасно от гледна точка на пандемията. Ако нямат желание или възможност да се преброят електронно, от 18 септември до 3 октомври ще минава преброител с карта по домовете. Всеки от тях ще се легитимира, ще е с маска, дезинфектант и чисто съдебно минало“, посочи Кристина Захариева – директор на ТСБ – Юг.

 Нанов уточни, че за предстоящото преброяване НСИ ще плати 14 270 000 лева без осигуровките, а заедно с тях сумата става над 15 милиона лева.

 Попитан какви са причините за недостига на хора, Нанов каза, че те са комплексни.

„Има едно отчуждаване на хората от общото дело. Когато имаме някаква важна национална задача, тя не е нито на статистиката, нито на централната, нито на местната власт“, каза той. Пандемията също дава отражение.

„Според мен причина е и неактивността на младата част от обществото. Студентите сякаш се отчуждиха от тази вид дейност. Когато те бяха в София, се включваха, но откак учат дистанционно, има неведение какво ще стане, къде ще бъдат през септември. Но е важно да отбележим, че информационната система, която сме разработили в предварителния обход, ще е ценна за тях“, допълни той.