От нашите данъци НАП ще плати глоба за изтеклите ни лични данни

Естествено, че от данъци НАП ще плати глобата на Комисията за защита на личните данни. Това заяви вицепремиерът Томислав Дончев в Смолян на журналистически въпрос по повод изказването на председателя на КЗЛД Венцислав Караджов, че ще има санкция за НАП заради изтеклите лични данни и тя няма да е малка.

„Комисията за защита за личните данни има право да глобява всякакви публични и частни субекти. Случаят с НАП е особен, защото е публична институция и една глоба се плаща от публичните приходи, тоест от данъци. Само, че това не е единственото наказание. За целия теч на данни ще се установи кой е виновен. За всички служители от най-ниското до най-високото ниво ще бъдат предвидени наказания“, подчерта Дончев.

По думите му в момента приоритет е овладяването на ситуацията. Вицепремиерът е категоричен, че ще се разбере кой е виновен, ще се определи вината и естествено на виновните лица. И за тези, които са допуснали професионална небрежност, щели да се предложат наказания.
Той припомни, че за над 180 лица са изтекли критично количество данни и сега е най-важното да се минимизират рисковете от злоупотреби.

„НАП се е свързала с тях. Предлага им се помощ. По отношение на другите лица, включително аз проверих себе си, пише че съм свързано лице със синът си, което едва ли е някаква новина. Има ми ЕГН-то, което не е добре. Но все пак ЕГН-тата са защитена информация от 2 години. Само допреди няколко години ги имаше на избирателните списъци. Не твърдя, че е добре. Трябва да се направи пълен анализ на масивите какво има в тях и какъв е потенциалът за злоупотреба“, обобщи той.

Според него най-важно е да се преценят нужните допълнителни мерки, за да не се случва подобен пробив.

Един от изводите бил, че трябва да се наемат по-висококачествени специалисти, което означава и по-високи заплати, а също и внедряване на най-модерни софтуерни решения за защита на критичните системи.

„По принцип основните ни регистри са около 65, където е най-важната информация, но от тях най-критичните са 10-15. И там трябва да бъдат взети екстремни мерки, защото данните трябва да бъдат защитени“, посочи Томислав Дончев.

Той окачестви станалия пробив в НАП като „много тежък кибер инцидент, защото информацията е станала публична“ .

Най-тежкият възможен инцидент според вицепремиера е някой да влезе и да променя данните. „Това означава наистина катастрофа. Вторият по тежест инцидент е някой да унищожи данните. И този е от най-тежките, защото има изтекли данни. Ние трябва да защитим тези регистри“, каза още той.

Той каза, че е трудно хем електронните ни системи да са публични, да предлагат услуги, и в същото време да са защитени. Обясни, че най-защитени са тези системи, които не са свързани с интернет – на МВР-то.

По думите му България дава много малко пари за киберсигурност. „Разходите на година са около 5 млн. лв., което е нищо“, отсече той.