От полицията проверили всичките 46 къщи за гости в областта, получиха 6 нови коли

Днес полицията в Смолян получи шест нови автомобила от общо около 300 за страната. Колите са марка „Шкода – Рапид“ и са с автоматични скорости. Две от тях са за РУ – Смолян, и по една за всички останали полицейски управления в областта.

„Тази наша необходимост беше оценена от Министерството на вътрешните работи. Снощи получихме заповедта. Колегите от районните управления са тук, за да ги получат и още от утре ще се включат в осъществяване на сигурността, опазване на обществения ред, пътната безопасност, противодействие на битовата престъпност, обходи в малките и отдалечени населени места. Не се наложи да правим религиозна церемония по освещаване, тъй като те са осветени в София“, каза старши комисар Николай Димов – директор на ОД на МВР в Смолян.

Пред журналисти по-рано той заяви, че престъпността в Смолян е най-ниска в България и тя не е сред проблемите за областта.

Общо 14 000 пътни нарушения са били установени за половин година като статистиката показва спад на катастрофите.  През първото полугодие на миналата година те са били 216, а сега са 151. Тази година обаче има 4-ма убити, три от тях са момчета от Неделино.

Разкриваемостта на престъпленията е 62,2% срещу 43,5% за страната и за пореден път сочат ниска криминална престъпност в област Смолян.

„Това е най-ниската престъпност за страната и най-високата разкриваемост. Тенденцията не е нова, а от няколко години“, подчерта Димов.

„Против личността са регистрирани 31 престъпления, като най-значимото е убийството на бившия затворник Георги Гривнев. Против собствеността са регистрирани 103 престъпления срещу 102 за същия период на миналата година. Най-голям е делът на кражбите – 72. Традиционно най-голям дял имат общоопасните престъпления, които са 128 срещу 154 м.г. От тях в транспортаса 80 – шофиране под въздействието на алкохол и наркотици,  управление от неправоспособни водачи, без регистрационни табели или с чужди, катастрофи с ранени и убити. Установени да управляват МПС след употреба на алкохол са 47 водачи – над 1,2 промила, а 25 след употреба на наркотици. Престъпленията, свързани с наркотици, са 39 и този показател бележи устойчивост“, съобщи още Димов.

Той заяви, че изпращат в командировка на Черноморието полицаи от Смолян в помощ на ОД на МВР Бургас.

„Ние сега ще получим помощ от цялата страна във връзка с осигуряване сигурността на Роженския събор. Това е практика. По зимните туристически курорти в Банско и Боровец се командироват служители и от жандармерията. Ние до настоящия момент се оправяме с наши сили. В Гърция от 1-ви до 30-ти август ще имаме командировани двама служители да работят в полицейското управление на Авдира“, посочи Димов.

Шефът на полицията информира, че са проверили всичките 46 къщи за гости в областта
„Изпратили сме информацията на ГД „Полиция“. Предстои от тях да бъде преценено коя структура ще извърши проверките – дали по териториална компетентност част от тях ще ни ги изпратят на нас. Вече говорим за проверки на тези къщи за гости, при които сме установили нещо съмнително. Ще бъде направен цялостен анализ от ДФ „Земеделие“, разясни той. И допълни, че са проверявали дали къщите за гости функционира като такива, дали имат първичната документация.

Facebook Comments