Отговорните родители от община Смолян ще получават по 500 лв. за бебе  

По 500 лв. на новородено или осиновено дете ще дава община Смолян с решение на местния парламент от днес. Вносител на докладната беше групата съветници на ГЕРБ. Самата инициатива да се награждават родителите, които са се сдобили или осиновили дете, е на съветника от БСП Милен Пачелиев, което бе одобрено с приемането на годишния бюджет на община Смолян.

„В последните години се наблюдават няколко обезпокоителни тенденции в община Смолян – отлив на млади хора към големите градове и чужбина и раждането на деца от непълнолетни майки. Много са обективните причини за тези негативни тенденции, но ние, общинските съветници, смятаме, че сме отговорни за бъдещите поколения и трябва да направим всичко възможно да стимулираме раждаемостта и поощряваме родители, които се отнасят отговорно и съзнателно към избора да бъдеш родител“, се сочи в мотивите.

Статистиката за община Смолян показва, че през 2018 г. са се родили около 270 деца.

Първоначалното предложение беше да се отпускат различни като сума стимули за първо, второ и трето дете, но след дискусия се стигна до почти пълно единодушие за 500 лева на бебе.

В правилата се прие също да има изисквания към родителите да са навършили пълнолетие, да имат поне средно образование, да са с непрекъснати здравни осигуровки, да не са длъжници на общината.

Според съветника от ДПС Салих Аршински има изисквания за отпускането на наградата, които са дискриминационни. Той, Милен Журналов (ДПС) и Филип Топов (независим) не одобриха предложението.

В следващото заседание се очаква кметът Николай Мелемов да внесе предложение за актуализация на бюджет`2019 със 150 000 лв., за да се обезпечи изпълнението на взетото днес решение.

Снимка: pravatami.bg

Facebook Comments