Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Откриха нов вид полезна бактерия в домашно сирене от Златоград

Нов вид лактобацилус откриха в Института по микробиология в БАН. Учените са изследвали домашно приготвен катък и бяло саламурено сирене от Златоград и там открили новите млечнокисели бактерии, които са полезни за здравето и произвеждат други полезни вещества. Заедно с това в деня на отворените врати на института учените заявиха, че имат разработени нови пробиотици, които имат антибактериално действие, съобщи БНТ.

Тук имат цел – да изучат целия потенциал на всички млечнокисели бактерии и да се опитат да създадат нов клас функционални храни.

„Без какво не можем в нашата работа – не можем без оригинални проби, които пристигат от различни краища с помощта на наши колеги, но задължително млякото на баба. Или заквасено в домашни условия, във високо планински местности“, казва доц. д-р Светла Данова – лаборатория „Генетика на млечнокиселите бактерии“.

Така в лабораторията им попада и бяло саламурено сирене от района на Златоград, което до този момент никой не е изследвал. И въпреки високото съдържание на сол и дълго зреене, там има много жизнени млечни бактерии.

„Открихме плантарум, лактобацилус плантарум, който произвежда активни вещества метаболити, които са способни да държат настрана патогенни бактерии и плесените“, обяснява тя.

При това лактобацилусът е толкова устойчив на екстремни условия, че е способен да мине през стомаха и да колонизира чревната лигавица срещу вредни бактерии. Освен това учените изненадващо се натъкват и на друго.

Метагеномните анализи показали, че българското саламурено сирене и катъка съдържат неидентифицирани до момента видове лактобацили и бифидобактерии. И двете са признати пробиотични или със сигурност произвеждат вещества с полезни за организма действие. Но какви точно – учените тепърва ще се опитат да опишат свойствата на новия вид млечнокисела бактерия.

Новооткритата бактерия ще я кръстят на София или на Орфей, тъй като е от планината на Орфей.

Но по-важното е какви нови и полезни за здравето храни могат да бъдат разработени с тяхна помощ.

Facebook Comments