Отлична организация и грандиозно нощно шоу за финал на „Интерски“ (обновена)

„Отлична организация на „Интерски конгрес“! Започна обещаващо с грандиозно откриване и в последната вечер мога напълно убедено да кажа, че това е един от най-успешните и най-добре организираните конгреси досега. Той протече при изключително приятелска атмосфера. Хората карат ски и се връщат усмихнати, щастливи. С това ще се запомни този конгрес“,  заяви на заключителната пресконференция в Пампорово Ерих Мелмер – президент на „Интерски интернешънъл“.

Той разказа, че когато за първи път Петър Янков (председателят на „Българско ски училище“ – б.а.) се обърнал към него с идеята да се направи конгрес в Пампорово, той не бил чувал за този курорт. Първо му показали снимки, после дошъл в Пампорово и срещнал много ентусиазирани хора.

„Оттогава съм идвал много пъти в Пампорово да наглеждам нещата. Всеки път ме посрещаха хора с голям оптимизъм , с изключение на идването ми преди два месеца. Когато дойдох тук, изтръпнах. Казах на Петър Янков, че в този конгресен център няма нищо. Той ме успокои и ми каза, че ще е готов навреме. И наистина се получи чудесен конгресен център“, обясни Мелмер.

По думите му качеството на пистите е перфектно. Даже се чудел, имайки предвид топлото време, дали не ги поддържат нощем. Лифтовете според него може да се обновят при наличие на средства, тъй като някои от тях са поостарели.

„Ние дадохме всичко от себе си през последните, особено 24 месеца. И въпреки че само допреди три месеца провеждането на конгреса изглеждаше изключително трудно, дори на моменти невъзможно, както често се случва в България, нещата се случват в последния момент, при това перфектно“, подчерта Мариян Беляков – изпълнителен директор на „Пампорово“ АД.

Треньорът на българския демо тим Кръстьо Згуровски сподели, че според него са постигнати очакваните резултати.

„Интерски е емблема за мен. Това е бялото семейство, което може да бъде пример както за ЕС, така и за целия свят с ценностите, които притежава. Той има много дълга история. Считам, че една много добра перспектива за това бяло семейство, е, че то ще се разширява и аз го усетих на този конгрес с числеността на държавите, които участваха“, посочи Згуровски.

Той изреди новостите, на които са станали свидетели в 21-то издание на конгреса – обучението на деца от семейства в неравностойно положение, в демо шоуто като нестандартен начин да се рекламират снежните спортове.  Згуровски акцентира и на нестандартните дизайнерски решения на ски спусканията, на осветлението, а също така и опитът да се хореографира карането на ски с музика.

„Видяхме и нещо, което беше една моя мечта – един ден да направим две сцени: пистата и другата сцена. И по този начин да обединим снежните спортове с култура. Какъв по-добър начин да убедим света, че ски учителите са най-добрите промоутъри на снежните спортове“, попита той.

По думите на Петър Янков начинът, по който се проведе интерски-училището в Пампорово е уникален. Той е бил провокиран от спецификата на района – с прекрасни природни дадености, но с не висок стандарт на хората . Така е била осигурена възможността за 136 деца от семейства, които не могат да си позволят ски-училище, да обучат децата им да карат ски и сноуборд. Идеята е в следващите три години да преминават още деца през такова обучение, субсидирано от „Българско ски училище“.

„Ние сме много щастливи! Сбъдна се отдавнашна наша мечта, защото ние от 2006 г. – три конгреса кандидатстваме за домакинство на това мероприятие. Но това, което ни кара да бъдем особено щастливи, е оценката на участниците в интерски конгреса и начина, по който те се чувстват в България!“, подчерта Янков.

Мариян Беляков искрено благодари на многото хора, останали невидими в цялата организация, чиито имена няма да се чуят. Но те по думите му са истинските герои.

„Интерски конгрес`2019“ завърши с грандиозно нощно шоу на ски писта „Стената“ в Пампорово.