Отпуснаха пари за трайно укрепване на свлачището между Смолян и Мадан

Правителството прие постановление за поемане на ангажимент от Министерство на регионалното развитие и благоустройството на стойност до 447 100 000 лв. за укрепване на обекти от републиканската пътна мрежа, засегнати от свлачищни и срутищни процеси, в следващите три години.

До 31 млн. лв. се отпускат по бюджета на министерството за 2019 г. Останалите 416 100 000 лв. ще бъдат осигурени от приходите от тол такси в периода от 2020 г. – 2021 г. за финансиране на цялостното изпълнение на проектите, се казва в прессъобщение на МС.

С осигурените средства ще се финансира извършването на геодезически измервания, инженерно-геоложки и хидрогеоложки проучвания, изготвяне на технически проекти и изпълнение на трайни укрепителни и обезопасителни дейности по 74 участъка от републиканската пътна мрежа.

Сред обектите, по които ще се работи, са отсечки от пътищата: Соколовци – Смолян – Средногорци; Кочериново – Рила – Рилски манастир – Кирилова поляна; Костенец – Радуил – Боровец – Самоков; Мизия – Оряхово и други.
Ще се изградят и контролно-измервателни системи за последващ мониторинг на териториите с изпълнени геозащитни мерки и дейности за стабилизиране на свлачищита и срутищата.

Припомняме, че огромното свлачище се активира в началото на март миналата година.

„До момента е изградена анкерната стена с ширина 7 метра и дължина 100 метра. Монтирана е високоякостна мрежа с площ 1400 кв. м. Има допълнителна предпазна ограда. За малко над 1 млн. лв. са извършените дейности. Обсъждаме дали да предприемем съкратен вариант с изготвен технологичен проект да бъде възложен на фирмата, която има договор за текущ ремонт за текущо поддържане. Ще се опитаме в максимално бързи срокове да затворим свлачището. Трябва да бъде изградена джоб стена. Обмисляме и този вариант и ще намерим най-краткия път да решим този проблем“, обясни при посещението си в Смолян регионалният министър Петя Аврамова през март тази година.

Трайното укрепване на свлачището е с индикативна стойност 3 743 000 лв. с ДДС.