Паднали дървета пречат за чистенето на сняг в Доспатско, села са без ток, водата е на свършване

Кметът на Община Доспат инж. Елин Радев свика спешно Кризисния щаб към общината във връзка с обявеното по-рано бедствено положение за област Смолян. Кметове на населени места, представители на полицията, пожарната, „ВиК“, Държавно горско стопанство, служители от общинска администрация присъстваха на спешното заседание, съобщиха от местната управа.

Градоначалникът е разпоредил незабавно да се провери състоянието първо на общинската пътна мрежа за паднали дървета. На срещата стана ясно, че снегопочистващите машини са работили до 4 часа сутринта.

Наложително е спешно почистване на пътища и отстраняването на падналите дървета – като отсечката Барутин – Владово дере например. Оказа се, че там има много паднали дървета и движението е почти невъзможно. Отстранено е било и паднало дърво на пътя Доспат-Барутин.

Кметът се ангажира, че лично ще провери състоянието на пътищата към 15 часа днес.

В шест часа са тръгнали и екипи на ЕВН. От там заявиха, че ще направят опити за пускане на ток от Девин. Но положението за съжаление е много динамично.

Захранването сега е спряно, установени са поне 4 счупени стълба. Малка е вероятността днес да има ток, заявиха от енергоразпределителното дружество. Техните екипи ще се наложи да изправят стълбове.

За паднали дървета съобщиха и по пътя Доспат – Борино, в землището на община Доспат. Бензиностанциите в общината работят, пътят към Гоце Делчев е проходим.

Участък от пътя към Бръщен

От снощи няма достъп до областния град за жителите на три общини – Доспат, Борино и Девин, защото пътищата през Превала и Пампорово още са блокирани. До часове по думите на главния комисар Николай Николов – шеф на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“, ще бъде пуснат пътя през Пампорово. Там е концентрирана многобройна техника, в това число и пратена от Агенция „Пътна инфраструктура“.

Кметът призовава местното население да не предприема пътуване, ако то не е наложително.

В селата Късак, Црънча и Бръщен към момента има водоподаване, но то вече е намаляло. Там водата се осигурява чрез помпи. Разпоредено е на  селските кметове да приканят населението към пестене на водата.

Кметът на Доспат е осигурил два агрегата, които се доставят от София по спешност за ток за помпите за  селата Късак, Црънча и .Бръщен. В противен случай освен без ток ще останат и без вода.

Кметът на Црънча Юли Делибашев съобщи за активирало се свлачище в началото на селото.

Взето беше решение цялата налична техника на фирмите, общината, „ВиК“ и горското стопанство да се ангажира в почистването на пътищата, в т.ч. и до клетките на мобилните оператори, за да се осигури комуникационна свързаност на населението.

На първо време следва да се осигури достъп до магазините, за да могат хората спокойно да се снабдяват с хранителни продукти. Изграден беше координационен щаб за разчистването на пътищата от паднали дървета и падналия сняг.

Всички отпуски на служителите, ангажирани в дейностите, се съкращават. Работниците по населени места ще се ангажират в почистването на тротоарите. 

От пожарната съобщиха, че всички сигнали за изминалото денонощие са обработени и е реагирано по тях. Те предимно са се отнасяли за премахване на паднали дървета.

Утре ще стане ясно дали понеделник ще е учебен ден за учениците в община Доспат, ще се следи обстановката и ще се реагира своевременно, казват от общинската администрация

Кметът Радев обобщи, че основен проблем за създалата се ситуация е непочистената ивица около пътищата от дървета – сервитутитът около пътищата и електропроводите.

„Многократно съм пращал писма до АПИ и до Изпълнителна агенция по горите за предприемане на спешни мерки за почистване на тези ивици. Резултат до момента няма“, заяви Радев.

По думите му недопустимо е десетки хиляди жители на няколко общини да остават без ток и вода и да се застрашава животът и здравето на хората заради бездействието на институции, чието задължение е почистването на пътните сервитути по закон, а това се случва почти всяка година.

Радев е разпоредил кметовете да проверят дали има бедстващи хора по населените места и се ангажира с оказване на съдействие и подкрепа, ако има нуждаещи се.

Водоподаването в Късак сега е на 60%, но ще намалява, съобщи кметът на селото Шабан Хърлов.

Facebook Comments