Скоро пускат пътя през Пампорово, част от курорта е без ток и вода

Съвсем скоро ще обявим, че проходът Пампорово е отворен, главен проблем обаче е електрозахранването, заяви директорът на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ главен комисар Николай Николов пред медиите в Смолян.

По думите му шефът на полицията е организирал пропускане на персонала в курорта, за да си осъществят смените.

„Съществен проблем за нас е електроснабдяването. Голямата авария на Широка поляна върви към отстраняване. Мокрият сняг и непрекъснато падащите дървета късат електропроводи и създават проблеми на екипите на ЕВН. При нас в щаба не е постъпила информация за бедстващи хора. Рано сутринта всички, които са на хемодиализа и тежки хронични заболявания, са чути, те имат нашето уверение, че спешна медицинска помощ, ако се наложи, ще им бъде оказана“, допълни той.

В момента в Пампорово няма ток, отчасти и вода, защото помпената станция в Мугла е без електрозахранване.

„Правим организация контролирано да се извеждат хора от Пампорово със съдействието на органите на МВР. Социалните домове Фатово, Петково, Ровино нямат проблем нито със електрозахранване, нито с достъпа до тях. Хемодиализата се изпълнява по график и там нямаме притеснения. Единични сигнали има за наводнени къщи, за паднали дървета близо до имоти на хора, но ситуацията върви към нормализиране и имам надежда, че към края на деня ще успеем да отворим прохода Пампорово“, обяви областният управител на Смолян Недялко Славов.

АПИ изпраща още техника към Смолян, която ще обработва пътищата от републиканската пътна мрежа в областта. По думите на Славов цялата техника е концентрирана в усилията да се отвори пътя през Пампорово, защото жителите на три общини – Доспат, Борино и Девин нямат никакъв достъп до областния град, а и проблемът с туристите е сериозен.

Към момента всички населени места от общините Доспат и Борино са без ток. Ток няма в няколко села от община Девин и населени места в почти всички общини в областта.

„Състоянието на реките и язовирите е спокойно. Затова, че спряха валежите и беше направена необходимата организация, не се стигна до преливане на речните корита. През нощта имаше множество срутвания, които с активната роля на кметовете бяха отстранени. Две населени места в община Смолян са напълно откъснати – Еленска и Селище, но сме в постоянна връзка с кметските наместници, има готовност да се закарат стоки от първа необходимост“, допълни Славов.

Като причина да се изпуснат пътищата през Превала и Пампорово той посочи, че снегът е валял обилно в продължение на час и тупикът е настъпил вчера към 16,30 часа, когато колите на туристите са излезли от Пампорово на главния път. И най-вече заради четири автомобила, натоварени с газ, които са създали проблем при бензиностанцията на Петрол между Проглед и Пампорово.

„В съчетание с падналите дървета по пътната настилка се наруши ритъмът на почистване и оттам пътищата бяха изпуснати“, обясни Славов.

Налагало се екипи на полицията и пожарната да помагат на семейства с деца и на водачи с изчерпано гориво.

„Налагаше се да се вадят коли, които бяха затънали в преспите, издирваха се водачите. Много от тях бяха чуждестранни граждани и това допълнително създаде напрежение. Имаше случай с деца на бензиностанцията в Пампорово, които своевременно бяха изведени. Колоната беше много дълга, много коли се бяха натрупали. Към 5 часа сутринта окончателно се разчистиха колоните, но имаше много автомобили, зарязани на пътя и се налагаше собствениците им да бъдат издирвани“, каза областният.

Кметът на Смолян Николай Мелемов, главен комисар Николай Николов и областният управител Недялко Славов дадоха брифинг пред медиите за усложнената ситуация в района.

По думите му министърът на енергетиката Теменужка Петкова е дала разпореждания към ЕВН и към ЕСО. В момента ЕВН транспортират агрегати, с които да захранят населените места от общините Доспат и Борино.

Осигурено е тяхното преминаване с високопроходима техника през проходите. Очаква се днес следобед, ако не бъде възстановено захранването, тези агрегати да се вкарат в употреба.

Кметът на Смолян Николай Мелемов подчерта, че най-важния приоритет е Мугла, защото заради помпената станция там целият курорт Пампорово, който е с много туристи, остава без вода. „Още от вчера сме направили екипи, отстраняват паднали дървета и паднали стълбове. ЕВН имат нашето съдействие, но основната работа трябва да си я свършат те“, добави Мелемов.
Бедствието в област Смолян е обявено заради усложнената ситуация основно на територията на общините Смолян и Чепеларе..

На въпрос към областния управител дали трябва да се ревизират договорите, според които техниката трябва да реагира след като спрат снеговалежите, областният управител отговори, че при новата обществена поръчка за зимно поддържане на нашата област са заложени клаузи, които са значително по-добри и отговарят на изискванията за нашия регион. За съжаление обаче тя беше обжалвана и блокирана още на етап обявление.

След като договорът за снегопочистването в Смолянска област изтече, той бе удължен с анекс до избор на нов изпълнител.

Славов каза, че ако от него зависи, би настоявал за сериозни санкции на автомобилите, които са превозвали газ и са блокирали достъпа на снегопочистващата техника към Пампорово.

„Нашите усилия приоритетно са насочени към отваряне на прохода Пампорово, тъй като за момента единственият достът от север към областния град е през прохода Рожен. Едва след като трайно стабилизираме прохода Пампорово, ще се насочим към Превала“, поясни областният управител.

В момента по пътя през Превала не се работи, а решение дали ще се удължи грипната ваканция ще се вземе утре.

На въпрос към Николай Димов – шеф на полицията в област Смолян, дали са наложени актове на водачите, създали пречка за снегопочистващата техника, той отговори, че усилията на колегите му снощи са били насочени по-скоро за установяване водачите на автомобилите, оставени на пътното платно, за да бъдат преместени и отстранени и да работи техниката. А също така да се помогне на хората, за да няма бедстващи.
По думите му актовете се налагат по Закона за движение по пътищата.

„Големият проблем според мен е постоянно падащите дърва. Пропускането по проходите става с вериги. Проблемът идва от туристите в курорта – при излизането от пистите и от улиците на курорта. Снегът е голям, а част от тях нямат вериги. Нашите хора са по проходите още от четвъртък. Освен с вериги и 4х4, нищо друго не се пропуска. Много акции са направени по извеждане на автомобили и хора“, отбеляза Димов.

През пътя за Пампорово имало снощи е имало и хора, които са се движили пеша, и много закъсали туристи, в това число и гръцки, в района на „Малина“.

От тази сутрин по трасето вече няма нито една кола.

Facebook Comments