Проходите Превала и Пампорово са затворени, бедствено положение в Смолянско

От 2 часа след полунощ е обявено бедствено положение в общините Смолян и Чепеларе, вследствие на което е било обявено и бедствено положение за цялата Смолянска  област, съобщи областният управител Недялко Славов.

Той информира, че проходите Превала и Пампорово са изцяло затворени за всички видове моторни превозни средства. По думите му почистването не е могло да бъде извършено заради множество паднали дървета и много закъсали коли, включително товарни..

Отворен за преминаване с вериги е само проходът Рожен.

Десетки са населени места без електричество, а общините Доспат и Борино са изцяло без ток. Причината е многото скъсани от обилния снеговалеж електропроводи.

Със своя заповед кметът на Смолян Николай Мелемов нареди на Щаба за защита при бедствия и аварии да премине при непрекъснат режим на работа, а информация за хода на спасителните и неотложно-аварийните възстановителни работи да докладват на него и на Областния щаб през половин час.

Задача на зам.-кмета Мариана Цекова е да създаде необходимите условия за ефективна работа на екипите и за снабдяване на населението с продукти от първа необходимост.

Нареждането е всички фирми, разполагащи с подходяща техника, да се включат в разчистване на улиците и пътищата от паднали дървета и дебелата снежна покривка. Кметовете и кметските наместници да следят за проходимостта на пътищата през техните територии и при необходимост да организират настаняването на бедстващо население в училища и читалища.

Затворен е пътят Еленска – Селище

Забранява се движението и пребиваването на МПС на определени критични участъци. При отказ от доброволно напускане на опасни за живота на гражданите сгради ще се извършва принудително извеждане.

Срокът бедственото положение е до овладяването му.

Към момента няма данни за бедстващи хора на територията на община Смолян. Прекъснат е пътят Еленска –Селище в района на Търън. Към момента няма ток в селата от Арденското корито, Мугла, Широка лъка и Чокманово.

Има активизирали се свлачища в Тикале, Требище, Белев дол, както и множество паднали дървета.

Facebook Comments