Пълна забрана за пластмасови чинии, вилици, ножове, лъжици

В сряда Европейският парламент подкрепи нов закон, който забранява пластмасови изделия, предназначени за еднократна употреба, като чинии, прибори, сламки и клечки за уши.

560 евродепутати гласуваха в полза на споразумението с министрите на ЕС, срещу 35 „против“ и 28 „въздържал се“.

До 2021 година в страните от ЕС са забранени следните продукти: прибори за еднократна употреба (вилици, ножове, лъжици и пръчици за хранене), пластмасови чинии за еднократна употреба, пластмасови: сламки, клечки за уши, дръжки за балони, а така също оксоразградими пластмаси и съдове за храна, както и чашки изработени от експандиран полистирен.

Държавите членки ще трябва да достигнат целта от 90% за събиране на пластмасови шишета до 2029 г., като те трябва да бъдат с поне 25% рециклирано съдържание до 2025 г. и 30% до 2030 г.
Споразумението засилва и прилагането на принципа „замърсителят плаща“, по-специално за тютюна, като въвежда разширена отговорност за производителя. Този нов режим ще се прилага и за риболовните приспособения, като гарантира, че производителят (а не рибарите) поема разходите за събирането на изгубените в морето мрежи.

И накрая, законодателството постановява, че етикетирането относно отрицателните последици върху околната среда от изхвърлянето на пластмасови цигарени филтри на улицата, както и за други изделия като пластмасови чашки, мокри кърпички и хигиенни продукти, трябва да бъде задължително.

„Забрана на пластмасови продукти като чинии, прибори, клечки за уши и други е стъпка в правилната посока. Всеки ден се изпиват близо 2,5 милиарда напитки, една трета от които се продават в чашки за еднократна употреба. Това са хиляди тонове отпадъци, които не могат да бъдат рециклирани. Забрана за подобни отпадъци, освен че намалява отпечатъка върху околната среда, създава възможности за иновации и стартиращи бизнеси за нови продукти. Радвам се, че има и български успех в тази насока, а именно чашките „къпфи“, изобретени от Младен Джалъзов и Мирослав Запрянов – продукт, който се търси и налага и у нас, и в чужбина. Алтернативи имат и другите продукти – „ядливи“ прибори или клечки за уши с дърво, а не пластмаса. Правилата и инвестициите са най-добрата предпоставка за по-добър живот на идващите поколения европейци“, е заявил Момчил Неков (С&Д, България), цитиран от пресслужбата на ЕП в България.