Паметник на Родопския цар откриха при ГКПП Златоград – Ксанти

Паметник на родопският защитник Момчил юнак откриха при граничния контролно-пропускателен пункт Златоград – Ксанти днес.

Мемориалът е творение на художниците семейство Марина и Николай Русеви и скулптора Стоян Учкунов, а патрон на инициативния комитет с участието на проф. Николай Овчаров, проф. Пламен Павлов, Александър Митушев е председателят на Народното събрание Цвета Караянчева.

Художниците и скулпторът

Откриването му е кулминацията на инициативите, посветени на 2020-та – Годината на Момчил юнак, 675 години от гибелта му.

Занапред Родопският цар, както е известен той, ще посреща и изпраща преминаващите през българо-гръцката граница. За сънародниците ни той ще е знак за национална гордост, ще предава на поколенията историческата памет за неговия живот и дело.

Преди да покажат творбата, архимандрит Висарион – архиерейски наместник на Смолянската духовна околия, отслужи водосвет за здраве.

Археологът проф. Овчаров съобщи кое ги е подтикнало да създадат книгата за Момчил с колегата му проф. Павлов, представена снощи пред златоградчани.

ГКПП Златоград – Ксанти

„Децата знаят за Момчил, но ако ги питате, ще кажат, че е легендарен, приказен герой от народните приказки и легенди, а се оказа, че за него имаме най-много данни може би сред българите от 14-ти век – горе-долу каквито имаме за Иван Шишман и другите български царе. Ние можем да изградим един пълнокръвен образ, който за разлика от черно-бялата снимка, която дава Средновековието, където данните са обикновено от религиозна гледна точка и нямаме душевността на един човек. В случая не е така. Оказва се, че виждаме неговите и хитри дипломатически ходове, и дори части от неговото ежедневие. Знаем дори съпругата му, която е била от столицата Търновград (Велико Търново), както откри проф. Павлов. Тоест, имаме много човешки неща за него и това е част от книгата“, посочи археологът.

Проф. Овчаров и Цвета Караянчева

Той отговори и на въпроса защо точно на този проход и граничен пункт, а не на Маказа например или другаде.

„Вярно е, има паметници, и то все на неподходящи места, примерно в Момчилград, който носи неговото име, където едва ли някъде е стъпвал Момчил. Както знаем от 1349 година той владее Западните и Централните Родопи, а по-късно разпростира властта си в Беломорието, където създава свое царство. Откъде е минал за Беломорието!? Това, което успяваме да докажем в тази книга, е, че тук именно на мястото, в което сме, са минали неговите героични войници, защото първият град, който той завоюва и става негова столица, е Ксанти (ст.Ксантия). Ето защо ние избрахме на това място да е паметникът, а Златоград да бъде център на неговите чествания“, обобщи проф. Овчаров.

Той е убеден, че в бъдеще, когато отново отворят граничния пункт това ще е място за поклонение и на български, и на гърци. По думите на колегата му проф. Павлов Момчил е символ на нашето единство през времето и пространството.

Кметът Мирослав Янчев

„Днес почитаме една знакова историческа личност. Един епичен герой – владетелят на Родопите Момчил юнак. Благодарение на усилията на всички вас ние го почитаме не само на думи, а с този прекрасен паметник, който се осъществи благодарение на големите ви сърца, на вашето родолюбие, защото тук участваха и изследователи, и културни дейци, и просветители, и дарители. И аз като патрон на това родолюбиво дело няма как да не съм горда“, заяви Караянчева.

По думите й точно в тези времена се нуждаем от неоспорими личности, които са се борили за българската земя и за българската държавност. Точно днес трябва да си спомним неговото свободолюбие, неустрашимост и факта, че той е един от първите европейци, които са застанали срещу османското нашествие на Балканите в размирния 14-ти век.

„Той е бил не само преграда пред османското нашествие, бил е и пазителят на българското население в покрайнините – изключително обаятелен човек. Наричали са го Родопският цар – пазителят на хората в планините. Помним неговите подвизи. Легенди се разказват за неговите победи и хитри дипломатически ходове. Много е хубаво, когато идеите се претворяват в дела, защото който не помни миналото, не може да гради бъдещето“, подчерта шефката на парламента.

Кметът на Златоград Мирослав Янчев заяви, че точно в този момент когато в България сме свидетели на разделяне на обществото, имаме нужда от такива примери като Момчил.

„България има нужда от такива личности като Момчил, които са пример не само за решителност и смелост, но за патриотизъм и отговорност. Това ме прави горд като кмет и всички златоградчани ще бъдем горди, че градът ни ще бъде свързан с името Момчил и доказателство за това, че има резултати от работата на инициативния комитет, който беше единен в това да се реализира този паметник, резултатът е видим защото бяхме сигурни в това, което искахме“, подчерта градоначалникът.

Представители на институциите, включително „Гранична полиция“ и „Митници“ поставиха венци и цветя пред новооткрития мемориал.