Протестно автошествие премина през общините в Смолянско

Мирно автошествие по маршрута Доспат – Девин – Чепеларе – Баните – Неделино – Златоград – Мадан – Рудозем – Смилян – Смолян проведоха протестиращи от областта днес. Организирано бе от Гражданско сдружение „Родопско сърце“.

То е с искане за оставка на правителството, оглавявано от Бойко Борисов, и оставка на главния прокурор Иван Гешев.

Шествието в събота мина и през Златоград.

Организаторите на шествието помолиха всички, желаещи да се включат в протестните действия, да спазват правилата за движение по пътищата, да спазват ограниченията и да пазят останалите участници, да спазват правилата на събитието и да не нарушават общественият ред.

„Това не е бунт! За да бъдат протестите успешни, е абсолютно необходимо те да останат МИРНИ!“, призоваха момчетата от „Родопско сърце“.

И дадоха следните УКАЗАНИЯ:
1. Не проявявайте агресия по време на протеста!
2. Не накърнявайте вербално останалите участници в протеста или представителите на реда.
3. Не предизвиквайте и не провокирайте конфронтации!
4. Не агитирайте за различни политически сили. Събитието има за цел да изрази недоволството на гражданите към управлението на страната, а не да вдига рейтинга на политици!
5. Не разпилявайте боклук и опаковки от различни продукти. Моля, изхвърляйте отпадъците на отредените за целта места.
6. Не хвърляйте бутилки и други предмети!
7. С оглед епидемията от Covid-19, препоръчваме да носите предпазни маски и да спазвате дистанция едни от други до колкото това е възможно! Носенето на маска по време на протест е забранено от закона, но с оглед епидемичната ситуация, органите на реда ще правят изключение за носенето на предпазни маски.

ЗАДЪЛЖЕНИЯТА МИ КАТО УЧАСТНИК В ПРОТЕСТА И ЗА КАКВО ТРЯБВА ДА ВНИМАВАМ:
– да спазвам указанията на организаторите;
– да не нося оръжие или други предмети, с които мога да застраша живота и здравето на други участници или да причиня материални щети;
– да не се явявам на протеста пиян;
– да не съм с маска (изключение, ще се прави за предпазна медицинска маска);
– да не преча или възпрепятствам провеждането на протеста, например като се опитвам да разпръсна тълпата;
– да не нарушавам обществения ред, тоест да не псувам, да не предизвиквам сбиване и т.н.
ВАЖНО!!!
– Ако не се съобразя с някое от тези изисквания, мога да бъда отстранен от протеста от органите на реда. Освен това може да ми бъде наложена глоба в размер от 50 до 300 лева. Мога да бъда и арестуван.
– Ако с насилие, измама, заплашване или по друг незаконен начин попреча да се проведе събиране, митинг или манифестация, който е допустим по Закона за събиранията, митингите и манифестациите (ЗСММ), мога да получа наказание „лишаване от свобода“ до 2 години.
– При групови нарушения на обществения ред полицейските органи могат да използват физическа сила. Тоест, ако видя че част от тълпата започне да нанася материални щети или не се подчинява на нарежданията на полицията, по-добре да се отдалеча от нея. Това мога да направя, това мога да направя когато полицаите започнат да удрят по щитовете си с палките – така те предупреждават за предстоящо използване на физическа сила.