Бизнес

Пари има за 700 от общо 3068 проекта за саниране на блокове, ще ги обявят след местните избори

3068 са подадените проекти за саниране в първия етап на програмата „Подкрепа за устойчиво енергийно обновяване на жилищния сграден фонд – Етап 1“, която за последно осигуряваше 100% грант.

Наличното финансиране обаче ще е достатъчно само за около 700 сгради, като резултатите ще бъдат обявени след местните избори. Още 200 могат да бъдат финансирани по Етап 2 на програмата, без за момента да има заявки. Това стана ясно при среща на медиите с представители на правителството и бизнеса по темите за санирането на жилищните сгради и развитието на политиките за енергийна ефективност в България.

В нея участваха Юлиян Попов – министър на околната среда и водите, Ангелина Бонева – заместник-министър на регионалното развитие и благоустройството, и Иван Велков – член на УС на Българската стопанска камара, председател на Българската фасилити мениджмънт асоциация и член на УС на Международната федерация за недвижими имоти FIABCI.

„Сдруженията изчакват класирането, а може би някои очакват субсидията да се увеличи отново на 100%“ – заяви Ангелина Бонева, заместник-министър на регионалното развитие и благоустройството.

Не е естествено да очакваме 100-процентово финансиране на проектите за саниране, нормалните стойности са 20-25% и ние неминуемо ще се движим в тази посока“, каза министърът на околната среда Юлиан Попов.

„Ние възприемаме, че сградното обновяване е нещо, което държавата дължи на индивида, а това е много грешна постановка. Сградното обновяване има много допълнителни ползи, като трябва да се изработи механизъм, който да оценява колко реално ще спечели конкретният потребител на средствата“, допълни той.

„Изискванията на ЕК в това отношения са ясни – връщане назад няма и не трябва да има, защото собствениците трябва да носят отговорност за сградите си“, каза още министърът.

Промяната няма да бъде лесна, а за да подпомогне участието, МРРБ работи върху няколко нови инструмента. Един от тях е превръщането на Областните информационни центрове в „бюра за обслужване на едно гише“, където гражданите да получават информация и административна подкрепа за участието си в програмите за енергийна ефективност и ВЕИ.

Обсъжда се и гаранционна схема за целеви кредити от търговските банки по подобие на тази, вече налична за програмата за индивидуалните ВЕИ инсталации.

Най-иновативният подход включва прилагане на ESCO схема, в която с участието на общините и строителните фирми трета страна (ESCO) да финансира разходите за участие на собствениците и да гарантира спестяванията, с които те ще изплащат получените кредити.

„За третото плащане по НПВУ очакваме да има развитие по Националния фонд за декарбонизация, като дори и в момента имаме достатъчно възможности – Фонд ФЛАГ, ББР, Фонд на фондовете – и ще направим всичко възможно, за да ги използваме“, завърши Бонева.

error: Защитено Съдържание!