Парк от дървени пластики правят в Пампорово

19 дървени пластики за парк в Пампорово изработват студенти и преподаватели от Художествената академия. Те творят вече 9-ти ден на поляна в местността „Язовира“. Утре приключват и си заминават.

„Това е проект, който осъществяваме с „Пампорово“ АД вече 7-ма година. В него участват 10 студенти и 10 преподаватели  – професори, доценти, асистенти. Който е минал покрай хотелите „Перелик“ и „Орловец“, до бившата автогара и на други места в Пампорово, може да преброи над 80 скулптури, тук са още 19. Проектът се осъществява с Художествената академия, с нашата катедра „Резба“, в която аз съм преподавател“, обясни проф. Петър Бонев.

Идеята е студентите да са на терен и по думите му „да се отъркат в този занаят“.
От „Пампорово“ АД ги настанили в 5-звезден хотел, с осигурена храна, спане и хонорари. В курорта са за десет дни – от 5-ти до 15-ти август.  И в рамките на тези дни всеки от участниците реализира по една своя идея.

„В творчеството човек трябва да е свободен и освободен – две степени на свобода, за да прави каквото иска“, категоричен е проф. Бонев.

Той припомни, че тяхно дело и е дървеното магаре на Райчо Пампора (основателят на курорта – б.а.), на чието тяло е изписано „Пампорово“ пред Туристическия център.

„Даже бяхме решили да направим един керван от магарета, които да са букви, но бяхме възпрепятствани от времето. Затова направихме букви и една магарешка глава“, отбеляза ученият.

Той обясни, че никой не си прави проекта предварително, а като дойдат на място и видят доставения материал, тогава решават какво ще изработят.

„Това ще бъде парк и нещата ще бъдат разположени в него – парк „Язовира“. Сега е неугледно, но насипът от тази грозна сграда ще бъде терасиран, озеленен, поддържан и тези неща ще бъдат експонирани. Има крокодил – хоризонтален за пейка, кост от динозавър, има и пет-шест пейки, трон от „Игра на тронове“, две риби – пейка, ангел с криле, колона с изсъхнали клони, кълн и др.“, изрежда преподавателят.

„Тук са 19 фигури, има и надпис – на кирилица и латиница, който ще бъде изправен. Мислеха да е „Адвенчър Парк“, но аз се възпротивих срещу тези чуждици.  В крайна сметка този курорт е посещаван основно от българи, а паркът ще бъде посещаван през лятото, когато идват много малко чужденци. Аз съм радетел за българския език. Всеки, който иска да говори с мен, трябва да говори езика ми. Стоял съм половин час пред една картина в Лувъра на Жерико, защото надписът беше Gericault като Renault “, разказва проф. Бонев.

По думите му „Пампорово“ АД се заемат с организацията да превърнат това място в парк.

„Между другото, първите пет години плащаха много добри хонорари. Тази година ние сме с по-малки, а другата част от хонорарите директно се превеждат в Академията за закупуване на CNC. Това е една цифрова машина, с която проектирането става на компютърна програма CAD/CAM, моделираща обемно и релефно нещата. Тя изчислява параметрите, а дървото минава и тя го изрязва. Ние сме поръчали такава машина. Струва 5500 долара, наполовина сме я платили. Аз се боря три години вече за нея, но е много сложна и дълга работа“, сочи професорът.

Обяснява, че в Художествената академия още работят като в 19-ти век – с длета и други ръчни инструменти. Заменили само маткапа с бормашина.

„Светът се развива и всяка уважаваща себе си Академия, където има и скулптура, трябва да осигурява инвестиции за техника и апаратура. Мой колега от Китай беше направил една творба и иска да му я сканирам с 3D-скенер, а аз нямам. Как да му го направя, за да може той да си го възпроизведе там!? Трябва да ходя  в китайското посолство, за да я сканирам. Ние сме бюджетна структура. Получаваме средства за заплати, стипендии и малко за ремонти. Нищо друго. Тоест, ние сме обречени да не се развиваме. А тези хора тук откликнаха. Те и без това дават към 20 000 лева за нашето пребиваване, отделиха част от средствата за тази машина. Професори, доценти, асистенти, студенти работят почти без пари само и само да имаме тази машина“, допълва проф. Бонев.