Първа копка за второ платно на пътя Пловдив – Асеновград

От днес (10 август) започва реконструкцията на 10-километровия участък от второкласния път между Пловдив и Асеновград, съобщиха от Агенция „Пътна инфраструктура“.

Изпълнител на проекта е фирма „ИСА 2000“ ЕООД на смолянчанина Юлиян Инджов. Дружеството му спечели поръчката с оферта на стойност 19 212 512 лв. без ДДС. Средствата са осигурени от Оперативна програма „Региони в растеж“ чрез Европейския фонд за регионално развитие.

Планирано е да се изгради второ пътно платно и да се рехабилитира съществуващото, с което отсечката ще се разшири до автомагистрален габарит.

На символичната първа копка ще присъства министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков и инж. Светослав Глосов – член на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“. 

Строителният надзор ще осъществява ДЗЗД „ПЪТКОНСУЛТ 2000 – ИРД“, в което участват: „Пътконсулт 2000“ ЕООД и „ИРД-Инженеринг“ (Италия). Авторският надзор ще е на „Пътпроект“ ЕООД.

10-километровата отсечка ще се удвои от изхода на Пловдив до табелата на Асеновград. Освен чисто нов път, ремонтът предвижда изграждане на две кръгови кръстовища на разклоните за Крумово и Куклен. 

Проектът включва и подлез с височина 4,7 м до Долни Воден, през който да минава по-едрогабаритна техника. На разклона за Горни Воден пък трябва да се изгради двуетажно съоръжение.

В момента пътят Пловдив-Асеновград има по една лента в двете посоки, но заради натоварения трафик при настоящата широчината на шосето често се правят изпреварвания и тежки катастрофи с жертви има почти всеки месец. По този път минават над 23 000 автомобила на денонощие. Трасето се ползва от пътуващите към Смолян, Кърджали и Хасково. Свързва Пловдив с Асеновград, но прави и основните връзки с летището, с Бачковския манастир и с курорта Пампорово. За в бъдеще ще се ползва за връзка към Ксанти през ГКПП „Елидже“.

Facebook Comments