Над 2000 чешми има в Доспат, за пръв път награждават жена

Над 2000 са построените на територията на община Доспат чешми. Новопостроените са шест. За идната събота и неделя организират традиционния Събор на чешмарите. Тогава ще бъдат наградени 74 майстори, за пръв път – жена.

Жителите на Доспатско и района наоколо силно вярват, че пуснат ли чучур с вода в памет на починал човек, „оттатък“ той никога няма да е жаден. „Не само човек, но и пиленце да отпие, пчеличка даже, пак ще е хаир за умрелия“ – казват хората.

Церемонията по награждаването ще бъде на голямата сцена в местността „Събора“. Сред отличените за първи път ще има и представител на нежния пол – Катюша Кехайова  (68 г.) от село Чавдар. Със свои средства тя е построила чешма в памет на съпруга й Деян Кехайов – бивш кмет на селото. Красиво изграденото място за разхлада се намира в началото на село Чавдар, близо до гробищния парк. „Жената е наела майстори да й я построят. Но тя е инициаторът и двигателят на това красиво творение. И смятам, че заслужава да бъде отличена за стимул на това добро дело“, казва кметът на селото Емил Кушев.

Чешмата на Катюша е в памет на съпруга й, бивш кмет на селото.

От няколко години в местната администрация поддържат регистър на чешмите и на чешмарите. Там е единственият построен парк-музей на родопската чешма. Намира се близо до спортната зала в града.

Парк-музей на чешмата

Един от най-възрастните майстори чешмари в Доспат е 79-годишният Красимир Рашилов. Според него чешмата е път към вечността, защото тя остава завинаги.

Красимир Рашилов

Той активно е участвал във всички инициативи, посветени на чешмарството и намери ли статия, посветена на този занаят, старателно я изрязва и я поставя в папките си.

Може да звучи пресилено, но той е създал досие на построената от него чешма през 1978 г. Тя се намира край пътя за Гоце Делчев близо до Доспат. С десет чучура! С беседка, маса и пейка.

Рашилов има и протокол на направена проба от Регионална здравна инспекция – Стара Загора. От него става ясно какъв е съставът и съдържанието на водата в неговата чешма. Там пише, че водата е годна за пиене и има отлични вкусови качества. Едва ли са много чешмите покрай пътища и пътечки, които имат такъв документ.

Съборът на чешмарите се провежда в Доспат от 1986 година и е един от най-многолюдните в страната. Първото мащабно събитие тогава се е организирало под егидата на Световното движение „Екофорум за мир”.

„Чешма се прави на един солук (дъх)! Тя е вдъхновение … Защото няма чешма с катинар. В къщата влизаш навътре, а чешмата излиза навън – тя е за всички. И колкото повече люде я напиват, толкова тя е по-сладка и дълговечна“ – е написал творецът от Родопите Никола Гигов, който си отиде неотдавна.

Facebook Comments