Първи фолклорен конкурс „Широка лъка пее, свири и танцува“

На 20 и 21 април 2019 г. в Национално училище за фолклорни изкуства на с. Широка лъка ще се проведе Първи фолклорен конкурс “Широка лъка пее, свири и танцува“.

Конкурсът  ще е под патронажа на Николай Мелемов – кмет на община Смолян, с подкрепата на кметството в Широка лъка, Пловдивската Света  Митрополия, а благословията си се очаква да даде лично архимандрит Висарион.

Интересът към конкурса е изключително голям, съобщават от Музикалното училище.

Над 600 деца  между 5 и 18 години са заявили участието си и са от цялата страна – Шумен, Велико Търново, Котел, Нова Загора, Пловдив, Чирпан, Тополово, Костенец , Карлово, Хасково, Свиленград, Мезек, Чепеларе, Смолян , Широка лъка и др.

Те ще се представят в шест раздела – индивидуални изпълнители, народни оркестри и камерни групи,народни хорове, народни танци и автентичен фолклор.

Шестият раздел е отворен и всяка година ще бъде посветен на известен фолклорен изпълнител. Тази година НУФИ – Широка лъка, ще отдаде почит на известния народен певец Младен Койнаров,  чиито ученици  са  бивши и настоящи възпитаници на училището.

Голямата награда е плакет „С песните на Младен Койнаров“. Ще бъдат присъдени награди на община Смолян, на НУФИ – Широка лъка“: диплом , плакет,  медали и грамоти, награда за най-малък участник, за оригинална хореография, парични и предметни награди.

Участниците ще се представят на три сцени, а Национално училище за фолклорни изкуства – Широка лъка, гостоприемно ще отвори врати за всички, които желаят да се потопят в магията на българския фолклор.

Официалното откриване на конкурса е на 20.04.20198 г. – събота от 10.00 ч., а вечерта ще се проведе концерт с  участието на домакините.

Facebook Comments