Култура

Петър Пиронков дарява 40 свои картини на община Смолян

Музей-галерия с 40 картини, дарени от художника Петър Пиронков на община Смолян, ще се открие в събота от 17 часа, съобщиха от местната администрация.

Идеята за тази уникална експозиция да бъде подредена в родната къща на Кирил Маджаров е на кмета Николай Мелемов.

 

„Аз му споделих, че искам да направя дарение от мои картини, а той каза, че най-подходящото място е там“, съобщи авторът. Той е приел това предложение като посочи, че има приятелски отношения с рода Маджарови, твори и живее в кв. Устово, а от години функционира и частната му инициатива – Дом на изкуствата.

Известният живописец дари на община Смолян 40 уникални монументални платна, с които се е представял по света.

„С кмета Мелемов се обединихме около идеята, че ще възкресим за нов живот родната къща на Кирил Маджаров, която е и архитектурен паметник“, посочи Пиронков. Предвидено е да има зала за гостуващи изложби, ще функционира Арт център и ще се работи с деца.

Творецът е категоричен, че тази колекция ще бъде ценна за обществеността, защото всеки ще се докосне до елитарното изкуство.

„Целта ни е да поставим основите на един художествен живот в реставрираната къща. Доказахме, че изкуството в Родопите може да е на световно ниво и публиката има нужда от това духовно съзерцание, което преживява като посещава изложбите“, каза още Пиронков.

error: Защитено Съдържание!