Региона

В Барутин готвят почетно гражданство за момчето с красив ум – Ради Чолаков

Подписка за обявяване на Радостин Чолаков за почетен гражданин на община Доспат се събира в родното му място. Инициативата е на организаторите на събора в село Барутин, състоял се през уикенда, става ясно от негова публикация във фейсбук.

Момчето с красив ум е било специален гост на събитието в родното си село.

„Тази седмица се откъснах за кратко от компютрите, докато съм на село при родителите си, и приех поканата да посетя празник-събора на Барутин, който се завръща след дългогодишно отсъствие. Искам да изкажа възхищението си към Цанко Карталов и организаторите, които дадоха всичко от себе си, с много лични усилия и средства да върнат една традиция в селото ни и да предоставят възможност на хората да се веселят, а на тези, които имат какво да покажат – да го направят чрез изложби“, пише Ради.

Експонатите и програмата са замислени от първата му учителка по история  Зоя Големинова, с която той не се виждал от цяла вечност и се насладил да общуват отново.

„Друга голяма изненада за мен беше, че организаторите са в основата и на инициативен комитет, целящ да ме направи почетен гражданин на общината. Нещо, за което са събрали стотици подписи, преди изобщо да науча наскоро! Това е отговорно признание и се надявам да го оправдая и в бъдеще“, подчерта младежт.

По думите му празникът имал разнообразна програма.

„Въпреки скептицизма на някои съселяни и напрежението, съществуващо сред хората в последните години, мога да кажа, че това беше първото събитие от доста време, което успя да остане неполитизирано. Даже напротив – добре сплоти тези, които го уважиха. Надявам се с времето всички да станат отново по-отворени и подобни неща да се организират и посещават дори от местните идеологически опоненти“, е неговото пожелание.

Междувременно стана известно, че Ради Чолаков от Барутин е сред стоте победители, избрани от изтъкнат съдийски състав на Центъра за върхови постижения да получи стипендия от хиляда долара със своята разработка за разпределително квантуване на големи езикови модели.

Неговата устна и писмена презентация е първа в списъка, оценена високо по повод 40-тата годишнина на Research Science Institute.

Водеща снимка: Ради Чолаков със семейството си и Станимир Симеонов (вдясно) от Пловдивската обществена телевизия (Личен архив)

error: Защитено Съдържание!