Култура

Смолянчани на голямото неделно хоро в Пловдив

Всички неделни хорà, които се организират в различните градове на България (в някои от тях от повече от 8 години) се събраха на едно място, на едно общо неделно хоро.

То започна днес от 17:00 и продължи до 20:00 часа. Амбицията е всяка година да се организира общ неделен мегдан в различен град, съобщи Стефка Гарова – един от съорганизаторите на инициативата „Неделното хоро“, което от 2 години се провежда всяка неделя на площадното пространство пред читалище „Кирил Маджаров – 1866“ в кв. Устово и от началото на 2023 г. всяка последна неделя на месеца – на площад „Свобода“ в гр. Смолян (стар център).

Днес, на хорото в Пловдив, участваха към 400-500 хороигралци от София, Пловдив, Варна, Пазарджик, Велинград, Смолян, Видин, Казанлък, Стара Загора, Горна баня и др.

„Идеята на събитието е да се съберем всички на едно място и ръка за ръка да поиграем три часа народни хорà и заедно да усетим емоцията. Българският фолклор и традиции са над всичко, обединявайки хора на различна възраст и с различни професии, но с много общо помежду си – любовта към фолклора и танцуването на народни хорà“, поясни Стефка Гарова.

Играха се хорà от всички фолклорни области на страната, като подборът им бе е подготвен от домакините.  

error: Защитено Съдържание!