Петър Стоянов дойде на празника в Райково

Президентът (1997-2002 г.) Петър Стоянов изненада райковци на празника Св. Неделя днес.

Той дойде със съпругата си Антонина и почетния консул на България в Конго Теодора Игнатова. 

„Толкова е хубав поводът, по който съм тук – празник на църквата „Св. Неделя“ и юбилей – 50 години на Петьо Янев, който е мой приятел повече от 30 години, отпреди да стана президент. Малко хора могат да седнат с него и да изпеят изцяло „Сивковскана чоста гора“ и „Коньо, коньо““, каза Стоянов пред журналисти. Сподели, че има специални чувства към този празник, защото прабаба му Добра, която доживяла 101 години, била много вярваща жена и с всички пари, които има, построила малък параклис „Св. Неделя“.

За празника бе подготвена богата музикална програма.

„Баба Добра ма откути, ага бех мутек. Така че този празник има специално място в моето родопско сърце и душа. И моля ви точно така да го напишете – Тя ма откути, ага бех мутек“, пожела президентът.

Каза, че ходи много често ходи по планината, нерядко сам в Родопите. Държи се дистанцирано от активната политика и много рядко я коментира. Но пък му беше интересно да разбере какво става с десницата в Смолян, дали е жива, кои са сега лидерите на СДС, на ДСБ, какви резултати на изборите са имали.

Сподели, че утре ще изкачи Перелик, а миналата седмица бил на Мусала, за да „обърне внимание“ и на другата планина.

„Аз съм родопчанин, това е извън всякакво съмнение. За съжаление животът ми мина далеч от Родопите – в Пловдив, София, по света. Но колкото човек остарява, толкова повече тази нишка се връща и става все по-жива. Чувствам се като у дома си тук. Като ми кажат „Добре дошъл“, отговарям: „Че на кого викате „Добре дошъл“, аз съм си у дома!?“. Като се кача на Рожен и мина през картофохранилището и през Имарет дере, съм си в Манастир (родното му място – б.а.)“, каза Петър Стоянов.

„Да посрещна такива видни гости на този голям празник – всичко това е съвсем естествено, непринудено. За мен г-н Стоянов, въобще семейство Стоянови, са приятели и нещо много повече – личности. Аз няма да си позволя да коментирам президент, институция. За мен това са личности – хора, които имат много специално място в моето сърце и това е достатъчно“, сподели юбилярят Петър Янев. Наскоро известният гайдар и директор на фолклорен ансамбъл „Родопа“ бе обявен за почетен гражданин на Смолян с решение на местния парламент.

Двамата с Петър Стоянов отправиха и своите послания за единение. „Хубавите хора да се събираме по-често“ – пожела президентът. За „здраве и разум и здрав разум“ призова Петър Янев.

На събралите се до църквата „Св. Неделя“ и читалище „Балкански просветител“ райковци президентът пожела повече кураж и повече вяра. „Няма да ми се сърдите, ама като попитам някой дали не е от Смолян, ми отговаря „Не, г-н Президент, аз съм от Райково“, даже се чувства задължен да ми каже: „Аз съм от Долно Райково“, другият пък: „Аз съм от Горно Райково“. Стига с това разделение, все сме българи, все сме родопчани, трябва да сме повече заедно?! Това последното го казах на шега, а сега ми се струва, че е време да дойдат гайдарите. Стига съм думал аз. Да дойдат гайдите и да ходим на хорището“, отсече Петър Стоянов.

Facebook Comments