Писателката Мона Чобан се пресели официално от Париж в Киселчово

Писателката Мона Чобан се засели официално в родопското село Киселчово. От два дни тя вече е с нова лична карта, на която пише, че в с. Киселчово, общ. Смолян е нейният постоянен адрес.
Новата й лична карта.

Мона Чобан е псевдоним на писателката Цанка Цанкова. Тя родена в Плевен, завършила е Литературния институт „Максим Горки“ в Москва“. Автор е на редица романи.

През 1999 година заедно с група български писатели и поети създава сдружението „Орден на трубадурите средиземноморци“, което организира срещи на средиземноморски поети от 12 страни.

От 2003 до 2004 година е координатор в руските филмови продукции „Турски гамбит“ и „Майстора и Маргарита“. Тя е написала първия чиклит роман „Сексът не е повод за запознанство“. Автор е също на книгите „Никакви мъже повече“, Раз Два Три“, „Париж 18“, „Доста“. 

До неотдавна Мона живееше постоянно в Париж. Откакто обаче си купи къща в Киселчово започна да се задържа там все по-често и за по-дълго. Първоначално само за да я реставрира. Но постепенно започна да се привързва към това райско кътче от Родопите.

Понастоящем старата, полусрутена къща е ремонтирана и реставрирана. Голямата част от нея е превърната в своеобразна база за художествени ателиета, предназначени за хора на изкуството от всички краища на света.

Една от многото нейни инициативи – Бардово Бърдо Фест.

Мона Чобан е създала фондация и артцентър, в които се провеждат етно уикенди за възраждане на Киселчово и старите български традиции.

„Не помня кога за последен път се е заселвал човек в Киселчово преди Мона Чобан“, казва кметът на Могилица Милко Кисьов, под чието наблюдение е и Киселчово. Той си спомня, че около 2004 г. там е заживял англичанин, но с настоящ адрес там, не бил с постоянно местожителство. В годините назад хора от Киселчово само са се изселвали. Кисьов е доволен, че има човек като нея там, който да съживява селото и да привлича и други хора, които изобщо не са го чували, да го посещават заради нея и инициативите, които организира да се провеждат.

Facebook Comments