По стълбите до тераса с кошери се качи гладна мечка

Мечка се качи по стълбите до тераса, за да стигне до пчелин в местността Чаирите на село Триград, съобщиха от там. Мъж от Беден имал вила там. Пчелните къщички били на терасата, до която се стигало по стълба. Това препятствие обаче се оказало нищожно за гладното животно. Мечката се е качила по тях и всички кошери са разбити, допълват от там. Две нощи по-късно мечка нападнала и друг пчелин в същата местност.   

През месец май Групата за бързо реагиране при РИОСВ в Смолян е проверила общо 23 сигнала за щети от кафява мечка. При проверките са установени 9 случая на нападения над пчелини и 14 случая на нападения над селскостопански животни.  Регистрираните  щети са на територията  на общините Девин (село Триград – 3 щети и село Гьоврен – 1 щета), Баните (село Давидково – 3 щети, село Сливка – 5 щети), Смолян (град Смолян – 4 щети, село Върбово-1 щета, село Широка лъка – 1, село Могилица – 1 ), Ардино (село Латинка – 1 щета и село Песнопой – 1 щета) , Борино (село Кожаре – 1 щета) и Лъки (село Белица – 1 щета).  При огледите е констатирано, че щетите са нанесени от кафява мечка. Комисията е изготвила  предложения за обезщетение на собствениците, сочи съобщение на екоинспекцията в Смолян.

Поради зачестилите нападения на мечки върху селскостопанско имущество РИОСВ – Смолян призовава стопаните да засилят превантивните мерки по опазване на животни и пчелини. Пашата трябва да се извършва с пастир и кучета, нощуването на животните да е в масивни стопански сгради, да има ограждане с електрически огради, шумови и светлинни отблъскващи средства.

Facebook Comments