На матура в Смолянско бяха 694 ученика, 17 не са допуснати заради двойки, 10 са пропуснали

Държавен зрелостен изпит по български език и литература се проведе в 21 училища, в 96 зали, с 293 квестори. Сутринта са се явили 694 ученика от общо 721-ма. 17 са недопуснати, защото не са успели да получат по-висока оценка от двойка. 10 не са се явили по тяхно желание. Това съобщи пред журналисти началникът на Регионалното управление на образованието (РУО) в Смолян Мария Семерджиева.

Всички неявили се поради една или друга причина, могат да отидат на поправителна сесия през август.

На днешната матура учениците трябваше да напишат есе или интерпретативно съчинение по разказа на Елин Пелин  „Чорба от греховете на отец Никодим“.

По думите на Семерджиева сутрешният филтър е протекъл добре, при спазване на всички мерки и на алгоритъма, спуснат от образователното ведомство.

„Няма върнати ученици, които да са показали грипоподобни симптоми. Явиха се и всички квестори. Имахме малко опасения, но те проявиха висока отговорност. Децата бяха спокойни“, отбеляза шефката на РУО. Тя допълни, че няма зрелостници, поставени под карантина

Днес бе и първият ден, в който отвориха детските градини в областта.

Всички детски градини са приемали малчугани тази сутрин, с изключение на община Чепеларе, тъй като по заповед на кмета градините там ще заработят утре.

От 2108 записани деца, в градините са влезли днес 1127. Това представлява 53% от децата, като най-ниска е посещаемостта в Баните – 30%, най-висока е в Рудозем – 78%.

Facebook Comments