Стопанин от Смолян остави животните му да ядат изпражненията си

Ако има класация за най-лош стопанин в страната, то 77-годишният Здравко Ханчев от Смолян най-вероятно ще се класира на първо място. Десетина животни има човекът, повечето от тях говеда, които се хранят с изпражненията си, газейки до коленете в тях.

Говедата са в обор, който е постоянно отворен. Мястото е неравно и когато група журналисти по сигнал отидоха, те наистина „плуваха“ в прясната тор.

Едни си заравяха муцуните да изровят някоя потънала тревичка. Други хрупаха не много тънки голи клони, а трети ръфаха кората на откъртена от стената дъска. Виждаха се осем крави, но вътре имало бик и муле.

Наоколо миришеше така силно, че не се трае, при положение че времето беше хладно.

Съседи казват с погнуса, че когато е топло, е още по-страшно. Допълват, че преди години този човек имал и овце, които си яли вълната.

Възрастният стопанин, казват те, ги храни ден за ден, като им накоси трева, а като умре някое, го погребвал в градината, в струпаната суха оборска тор. Теленце неотдавна му се родило и паднало направо в кишата от изпражнения. Хората наоколо се чудят как телетата изобщо оживяват в тази нечистотия.

Няма в плевнята нито сено, ни слама, ни фураж.

Собственикът не дои кравите. Всяко теле суче дотогава, докато не се отбие.

Породата им е кръстоска. Говедата са за месо, не за мляко, обясниха впоследствие от Областната дирекция по безопасност на храните.

„Стопанството“ има вид на концентрационен лагер за животни. За последен път собственикът му изчистил двора на плевнята преди година, когато му съставили акт.

Негови съседи писали жалби и подписки до институциите многократно, писани са му актове, но полза няма. Казват, че е грехота така да се гледат животни.

„На всеки му е жал за тези животни. Така са от години. Мирише ужасно. Добре, че направиха този асфалт, та има някакъв канал. Иначе цялата улица беше в лайна до долу. Виждате ли как стоят в лайната, това е грехота. Отзад има още не знам колко животни. Има огромен бик. Имаше и муле. Виждала съм човека да чисти, но много рядко. Аз знам, че не ги дои. Такова чудо не съм виждала другаде. Викала съм му: „Защо не ги продадеш, какво ти трябва на тебе – пенсийка си взимаш!?“. Но той казва: „Не ги продавам“. Мисля, че тези животни трябва да се спасят! Винаги са в тая мръсотия. Това е мъка за животните, мъка и за живущите“, казва съседка, която минава покрай обора.

Докато журналисти снимат и разговарят със съседите, близо два часа Здравко Ханчев не се показа навън.

Излезе чак когато от колата слязоха д-р Лъчезар Пампоров – главен инспектор в отдел „Здравеопазване на животните“ в Областната дирекция по безопасност на храните, и негов колега.

Пред тях той каза, че се грижи за животните, но го „хванал“ дъждът.

„То сега се разводни, не беше така, когато беше сухо. Имам десетина животни. С трева ги храня. Чистя обора, но вали всеки ден. Съсипа ме дъждът“, обясни той.

Попитан какво ги прави, когато умрат, отговори: „Те не умират!“. И подчерта, че започва да чисти и до два дена щяло да е готово.  „Пенсията ми е 250 лева. Тези животни ми изяждат пенсията“, каза Ханчев.

Попитан дали ще ги продаде, отвърна: „Да дойдат, да ги купят!“. Когато обаче му предложихме да каже на каква цена ще ги продаде, отсече, че зависело от купувача какви пари ще даде.

„Вие виждали ли сте гладно животно!?“ – защити се той. Вижте, че им са надути коремите. Сега преди малко съм им давал да ядат. Ей, на колата е тревата! На мен не ми е трудно, времето ме мори – често вали“, оправда се той.

На въпрос защо наказва и себе си и животните, старецът се защити така: „Ти ако знаеш едно време в ТКЗС-то какво беше!“.  Не спомена да го е срам от начина, по който ги гледа.

Пред журналисти д-р Пампоров заяви, че каквото казва законът, ще бъде направено.

„Съгласно закона сега не можем да ги изведем. Трябва да се изследват. Всички изследвания трябва да са за негова сметка. Ако са здрави и няма кой да ги вземе, ще се заколят и месото ще бъде дадено в социални домове – старчески домове, пансиони. Актът, който сме му съставили, половината го е платил, за другата половина се удържа от пенсията му. Имаме поредица нарушения на закона в случая, но трябва да се предприемат мерки такива, че да бъдат адекватни на нарушенията“, посочи ветеринарният лекар.

На въпрос ако старецът не може да плати за изследванията, какво се случва, каза така:

„Пак ще му се търсят тез пари. Той и акта не може да си плати, но му се удържат. Не можем да ги изземем, нямаме такива правомощия. Може би трябва да бъде информирана и зоополицията. Те имат правомощия, когато животните се гледат така, че се застрашава здравето и животът им. Това се води за особена жестокост. Не мога да кажа сега дали точно това е особена жестокост, защото трябва да минат изследванията. Но за това, което видяхте вие – че ядат тор, ще бъдат предприети мерки съгласно закона“

Попитан дали е виждал друг път подобно стопанисване отговори, че е виждал и собственикът си е понесъл последствията – животните му са били изклани.

„В случая този човек няма регистриран животновъден обект. За да влезем в неговата собственост, трябва и други институции да се намесят. Аз още сега, като се прибера, ще напиша доклад. По него ще бъде издадено разпореждане, заповед“, допълни д-р Пампоров.

Непосредствено преди всички да си тръгнат старецът започна да оправя вадата. Каза, че започва да чисти двора на плевнята.

По думите му изследването за туберкулоза е наистина важно, защото хората боледуват и от говежда туберкулоза. То се прави за три дена. Изследването за кръвта излизало в порядъка на една седмица.

„Според мен с това, което виждаме, компромис не би трябвало да се прави. Ще задействаме процедурата не само заради комшиите, макар и заради тях си заслужава. Просто заради самите животни“, категоричен е д-р Пампоров.

Facebook Comments