Почести за завърналите се от Афганистан военни в Смолян

Смолян посрещна с почести завърналия се от мисия в Афганистан 35-ти контингент на въоръжените сили с командир полк. Георги Маргитин. 

Контингентът на Въоръжените сили приключи успешно мисията „Решителна подкрепа“ на НАТО в Афганистан. Той е в състав от 158 военнослужещи и включва национален елемент, рота за охрана, екип от съветници и щабни офицери в щаба на мисията на НАТО.

Командир на ротата за охрана е майор Стефан Димов, а помощник-национален командир е полк. Камен Иванов.

„За мен е гордост и чест да застана пред този строй за последен път, с мисълта за ясно изпълнена задача. И с мисълта, че спазих обещанието, което дадох на вашите близки – да ви върна живи и здрави. Искам да благодаря на вашите близки, че са отгледали и възпитали такива дъщери и синове, с които аз съм готов да отида във всяка точка на земното кълбо“, каза полк. Маргитин. 

Ръководителят на мисията получи от Министерството на отбраната награден знак за отлична служба – първа степен, за проявен висок професионализъм и отговорно изпълнение на националните си задължения в международна среда.

Наградата му бе връчена от заместник-началника на отбраната вицеадмирал Емил Ефтимов.

„Висшето военно ръководство на МО е признателно за службата ви в мисията на НАТО за подкрепа. Там вие дадохте категорична изява на своите воински качества, бяхте дисциплинирани и волеви и не допуснахте произшествия. Въпреки че бяхте  35-тия поред контингент в Афганистан, вие не се поддадохте на рутината. Съобразявахте се всеки ден и час с високата степен на риск, когато служихте. Демонстрирахте, че България има способни въоръжени сили, допринасящи за колективната сигурност и е неделима част от мисията за подготовка, съветване и подпомагане на силите за сигурност в Афганистан“, посочи вицеадмирал Ефтимов. 

Той благодари на всички участници в мисията за успешния й финал и специално на националния командир полк. Маргитин. „Вие спазихте обещанието си, че ще се върнете живи, здрави и с успешно изпълнена мисия“, подчерта той.

По думите на вицеадмирала днес Министерството на отбраната има ключов приоритет – подготовката и мотивацията на личния състав на въоръжените сили.
„Ние разчитаме на вас, на доказалите се като професионалисти в своите структури, но служили и в коалиционна среда, където рискът е съвсем реален. Вие сте хората, на които се доверяваме безусловно да допринасят за повишаване способностите на вашите формирования. Вие сте пример за личностно и кариерно израстване на всички днешни и бъдещи воини на България. Вярвам, че вашите опит и знания ще бъдат от полза и занапред на страната и обществото ни“, заяви Емил Ефтимов. 

Вицеадмиралът бе получил задача от министъра на отбраната на награди всички, допринесли за успешната мисия в Афганистан.

Facebook Comments