Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Поддръжката на държавните пътища в Смолянско блокирана от фирма в аферата „Джи Пи Гейт“

Процедурата за възлагане на зимното поддържане в Южния централен район, в който попада област Смолян, е блокирана от фирма, свързана с аферата „Джи Пи Гейт“.

Половината общини в Смолянска област имат договори за зимно поддържане, останалите щели до началото на ноември месец да финализират процедурите за възлагане на тази дейност. Това съобщиха от областната администрация след проведеното заседание на Областния съвет за намаляване на риска от бедствия.

Според съобщението шефката на Областното пътно управление инж. Костадинка Миланова заявила, че за републиканската пътна мрежа срокът на договора изтича и предстои неговото подновяване. Това обаче явно няма да стане скоро.

Справка в сайта на Агенция „Пътна инфраструктура“ показва, че процедурата за възлагане на зимно, текущо и превантивно поддържане на републиканските пътища в област Смолян е блокирана.

Две са подадените в Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) жалби за този обект. Едната е от създадената преди година еднолична фирма „Ика – 2М“ на 70-годишния Иван Митев от Ямбол. Дядото е опитал да блокира поръчки за зимно поддържане, обявени от АПИ, на обща стойност 338 млн. лв.

Става въпрос за процедурите, касаещи възлагането на тази дейност в Южен централен (в който попада област Смолян), Югоизточен, Североизточен, Северен централен и Северозападен. Което значи 5 от 6-те региона на България. За всички е поискал временна мярка „Спиране на производството“.
За Южен централен район КЗК е отказала производство.

Междувременно обаче друга фирма, която е санирала досега два блока и е боядисала два обекта, но пък е вписана в Централния регистър на строителите, е успяла да блокира поръчката.

КЗК образува производство по жалбата на „Алфа билд инженеринг“ ЕООД, чийто управител Петър Елен Петров бе посочен в разследване на „Биволъ“ като един от тримата контролиращи консултантските фирми в аферата „Джи Пи Гейт“.

Заради образуваното производство АПИ уведоми всички заинтересовани лица, че спира процедурата до влизане в сила на определението, с което се отхвърля искането за временна мярка или решението по жалбата, ако тя бъде наложена.

Със свое решение от 20 септември КЗК отказа да спре процедурата, но то е обжалвано пред Върховния административен съд. Делото се очертава за 16 октомври.

КЗК счита, че спирането на обжалваната процедура би оказало негативно въздействие както върху възложителя, така и върху обществото. Аргументът е, че спирането и съответно забавянето й ще възпрепятства осигуряването на изпълнители. А също, че е силно застрашено безопасното преминаване и намаляване риска от произшествия по републиканските пътища в Южен централен район.

Facebook Comments