Кошмарни данни! Децата в България до 7 г. имат 4 кариеса, в Смолянско са с по  6

Шокиращи данни бяха изнесени на днешния зъболекарски семинар в Смолян, на който отчетоха резултатите от програмата за силанизиране на детските зъби.

Всяко дете до 7-годишна възраст в България има минимум 4 кариеса, в Смолян вече на тази възраст имат по шест развалени зъба. Не повече от 7 на сто, подлежащи на силанизиране деца в Смолянско, миналата година са били заведени от родителите си на тази профилактична процедура, която ще заздрави зъбите им за дълго време. Безплатно.

За проведеното скринингово проучване, показващо изключително плашещи данни, съобщи главният секретар на УС на Българския зъболекарски съюз д-р Борислав Миланов. 

Над 96,3% от населението на Република България има минимум по един кариес. Между 22 и 24-годишна възраст средно статистическият българин има извадени по около 3 постоянни зъба. Този процес продължава и на около 60-65-годишна възраст липсващите зъби на българина са около 17.

При децата до 11-тата им година кариесите стават обикновено 11, а до настъпване на зрелостта – 18 години, кариесите стават между 15 и 17.

Всяко четвърто дете до 18-годишна възраст има изваден един постоянен зъб, обикновено дъвкателен.

„На тази възраст липсата на един постоянен дъвкателен зъб променя съотношението на зъбите изцяло, променя начина на хранене, променя оформянето на лицевия скелет, променя изцяло състоянието на лигавицата на зъбодържащия апарат. Създава предпоставки за възникване на други възпалителни процеси в устата. Свързано с лошата устна хигиена и с неправилното хранене и неангажираността, с това, че хората нямат достатъчно средства и трудно отделят за лечение – всичко това прави картината не стряскаща, а кошмарна“, коментира д-р Миланов.

Преди да стартира програмата за силанизиране средно на година са били вадени 11-12 хиляди детски зъбчета. Миналата година данните показват вече под 9 хиляди.

Според д-р Мими Кубатева – директор на Регионалната здравна инспекция в Смолян,  този проблем наистина е много сериозен за нашата област. 

„Действително резултатите за децата от Смолянска област са най-тревожни в сравнение с останалите области от България. Затова работата за профилактиката е от изключително значение. Родителите са водещи за здравето на децата и работата с тях е изключително важна“, посочи д-р Кубатева.

Тя подчерта, че са се сблъсквали и с други инициативи, свързани с профилактика на децата, които също трудно намират реализация в нашата област, защото родителите са доста резервирани.

„Недоверието към всяко нововъведение е изключително високо. Ще спомена само въпроса с ваксините и профилактиката на рака на маточната шийка. Първата и втората година, когато се въведе безплатната ваксина срещу рак на маточната шийка, имаше известен добър интерес и покритие на тези, които подлежат. С времето интересът спадна и там все повече се налага отрицателно отношение. Нововъведенията като че ли до голяма степен се определят от интелектуалното равнище на хората в общността и може би това до голяма степен играе роля за резултатите, които отчитаме. И оттам следва изключително важната работа с родителите“, подчерта д-р Кубатева.

Според нея всички институции, които имат отношение към даден проблем, трябва да отправят еднозначни сигнали родителите.

„Защото, ако един говори в едната посока, а друг – в обратната, тъй като винаги има хейтъри и хора с особено мнение, то този родител, който и без това е недоверчив, вече много трудно може да вземе правилното решение“, допълни д-р Кубатева.

Семинарът, който продължи около един час при висок интерес, бе на тема: „Популяризиране на Националната програма за профилактика на оралните заболявания при деца от 0-18 годишна възраст в Република България за подобряване на познанията и културата на различни целеви групи от населението“.

Модератор на събитието бе областният координатор на програмата д-р Ивелина Карова – Поппалова. 

Изчисленията на стоматолозите сочат, че 1 лев, инвестиран в профилактика на оралното здраве, спестява минимум 20 лева за лечение, а към днешна дата икономията е вече 30-40  лева.

500 зъболекари в цялата страна силанизират детските зъбки в 28-те области. Около 5000 зъби се силанизират годишно.От картата, която показва покритието, изводът е, че в нашата област бели полета няма. Тоест, зъболекари има, но интересът на родителите е твърде нисък.

През 2016-та година са били силанизирани зъбите на 211 деца от 1800 подлежащи на тази процедура, миналата година са силанизирани едва 126 – тоест едва 7 на сто деца.

Програмата започва винаги с началото на учебната година и приключва на 15-ти декември.

Facebook Comments