Подрастващи сякоха българския флаг с брадва и вандалстваха в Младежкия дом

Местни непълнолетни младежи и софийски, гостуващи на баби и дядовци в Смолян, насякоха българския флаг и вандалстваха в продължение на два дни в помещения на Обединения детски комплекс (ОДК) в бившия Младежки дом в Смолян, съобщиха от полицията.

Криминалисти от Районното управление на Смолян установиха извършителите на вандалска проява от миналия уикенд в сградата на бившия Младежки дом и на кражба от преди две години от същото място.

Най-отдясно е прозорецът, през който подрастващите са проникнали в сградата. Вътре разбили две врати, за да стигнат до помещението на ОДК.

В понеделник (20-ти юли) в РУ-Смолян е получена жалба от директора на ОДК-Смолян. В нея се съобщава, че за времето от 12 часа на 17.07.2020г. до 12 часа на 20.07.2020 г. е проникнато в помещения, Детския комплекс.

Разбити са две врати, счупен е монитор за компютър, клавиатура и са повредени стени с остър предмет.

След незабавно предприетите оперативно-издирвателни и процесуално-следствени действия се установява, че на 18 и 19 юли група непълнолетни – две момчета, съответно на 16 и 17 години от гр. София (в момента гостуващи на баби и дядовци в гр. Смолян), едно момче на 14 г. от гр. Смолян и три момичета (едното на 14, а другите две по на 16 години) от Смолян, са проникнали през отворен прозорец в Младежкия дом.

Трите момчета и едното 16-годишно момиче са причинили щетите, като са нанесли удари с брадва по монитор за компютър, клавиатура и бюра, а също така по стените и по закачен български национален флаг. Две от софийските момчета са разбили врати вътре в сградата.

Плоскостите и на другите два прозореца са вече пробити.

В процеса на работа по случая е установено също, че трите момчета имат съпричастност и към извършена

през лятото на 2018 година кражба на лаптоп, диктофон и други вещи от сградата на Младежкия дом.

Младежите са влезли през прозорците от задната страна на сградата. Вместо със стъкла обаче те са запушени с  фибран. Работещи в Младежкия дом разказват, че два от прозорците след кражбата не са били счупени, но през последните дни и техните плоскоски са пробити.

Работата по изясняване на фактите и обстоятелствата относно извършената кражба продължава, допълват от полицията.