Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Покорителят на Амазонка тръгва през Родопите

Ед Стафърд се сблъсква с българската природа в премиерна поредица на Дискавъри Ченъл

Какво е общото между Нил, Амазонка и Родопите? Че човекът, покорил двете реки, сега се кани да стори същото с планината, пише в-к „24 часа“.

Световноизвестният експерт по оцеляване Ед Стафърд ще покаже таланта си на българска земя в премиерния епизод на новата поредица на Дискавъри Ченъл „Ед Стафърд: Изоставен“. Въпросът е с какво нашите планини ще изненадат опитния прикпюченец?

Ед Стафърд придоби световна известност преди няколко години, влизайки в книгата на „Гинес“ като първия човек, обходил пеша теченията на Нил и Амазонка. Адреналинът явно не му е бил достатъчен и затова 41-годишният англичанин е решил да изведе приключенията си на изцяло ново ниво.

Ед Стафърд в Родопите

Стафърд ще опита да прекоси шест екстремни локации по целия свят, като първата му спирка са българските Родопи. На пръв поглед това не звучи като сериозно изпитание за бившия пехотен офицер от британската армия – колко трудно може да е в Родопите в сравнение с Амазонка и Нил? Не съвсем – за разлика от предишните си преходи, където е разполагал с пълна екипировка, този път Ед Стафърд няма да носи нищо освен дрехите на гърба си и няколко камери. А времето също е срещу него.

Човек в активно състояние може да издържи най-много 10 дни без храна и вода, преди да започне да умира. Точно с толкова време разполага Ед Стафърд, за да осъществи 30-километров поход през негостоприемна пресечена местност, за да достигне сборния пункт, където ще го очаква неговият екип. Прекрасната, но и коварна българска планина обаче в никакъв случай няма да улесни задачата на опитния ветеран.

Още в самото начало на прехода му се налага да си припомни военното обучение, за да си набави храна и да намери подслон от внезапно влошилото се време. Опасностите за Ед не приключват тук – в родпопските гори непрестанно бродят свирепи диви животни и това не му дава и миг покой.

Преходът на Ед Стафърд през Родопите е първата от шестте екстремни локации, през които бившият военен ще се опита да премине в новата поредица „Ед Стафърд: Изоставен“.

Запитан как е решил да дойде в България, Ед Стафърд отговаря: „Вашата страна беше на едно от първите места в списъка със страни, които много искахме да посетим. Искахме да „покрием“ всеки континент и затова беше задължително да имаме епизод в Европа.“

Ед Стафорд се съгласи да ни разкрие още една тайна от предаването – в един от епизодите природата в крайна сметка го побеждава и той е принуден да се откаже. Дали планината на Орфей няма да пречупи британския герой Ед Стафърд? Разберете отговора с премиерния епизод на „Ед Стафърд: Изоставен“ в неделя от 21:00 ч. само по Discovery Channel.

Източник: Вестник „24 часа“

Facebook Comments