Полицията в Смолян обяви нулева толерантност към нарушителите за 24 часа

Нулева толерантност за нарушителите в продължение на 24 часа за 26-ти септември (утре) обяви Областната дирекция на МВР в Смолян. За петък е подготвена масирана полицейска операция. Всички полицейски коли в 12 часа ще са застанали на публични места и едновременно със светлинни и звукови сигнали ще дадат началото на акцията. В трите квартала – Смолян, Райково и Устово, ще бъде спряно движението по една от пешеходните пътеки.

Серията предприети мерки е във връзка с инициативата на Европейската мрежа на службите по пътна полиция – ТИСПОЛ. В рамките на Европейската седмица на мобилността сред страните, които са нейни членове и партньори, се осъществява проектът EDWARD (European Day Without A Road Death) или „Европейски ден без загинали на пътя“.

Мотото на операцията в България е „Обичам семейството си! Да го пазим на пътя“, а полицията в Смолян планира 24-часов контрол на движението по пътищата и „Нулева толерантност към нарушителите“.  

За целта са сформирани съвместни екипи със служители от ОДМВР-Смолян и  РДГП- Смолян, с цел увеличаване на полицейското присъствие, включително и в малките населени места.

За времето от 9.30 часа до 11:30 часа в гр.Смолян на бул.“България“ до Централна поща е създадена  организация за провеждане на специализирана полицейска операция по метода на широкообхватния контрол.

Те ще бъдат на предварително определени места в часовете с интензивно движение, позволяващи извършването на проверки на голям брой автомобили едновременно.

В мероприятието ще вземат участие и доброволци от БЧК – Смолян, които ще раздават брошури на водачите и пътниците в МПС.

На 26 септември за 12 часа е планирано символично сигнално оповестяване на операцията чрез използване едновременно на светлинните и звукови сигнали на служебните автомобили, които ще са позиционирани на публични места в рамките на не повече от една минута.

В оповестяването ще се включат и служителите от РДПБЗН чрез съответните районни служби.

В този час ще за една минута ще бъде спряно движението на пешеходната пътека на бул.“България“ до Планетариума и на светофарите в Райково и Устово.

Ще бъдат поднесени цветя в памет за загиналите при пътно-транспортни произшествия.