Полицията в Смолян ще получи 6 нови автомобила

Шест от новозакупените в МВР автомобили ще бъдат предоставени на Областната дирекция в Смолян. Това стана ясно днес при посещението на министъра на вътрешните работи в оставка Румяна Бъчварова. В последните си дни преди края на предсрочно прекратения мандат на правителството тя обходи няколко областни дирекции, сред които и Смолян. В срещата с Бъчварова и директора на ГД „Национална полиция“ гл. комисар Христо Терзийски участва ръководството на ОДМВР и началниците на петте районни управления.

Пред журналисти Бъчварова заяви, че в нашия регион е най-ниската регистрирана битова престъпност. „Това се вижда от резултатите, които в последните две години са доста впечатляващи“, посочи тя.

На въпрос за очакваните бъдещи назначения на полицаи в селата Бъчварова каза, че това е дългосрочна перспектива. „Промените в закона от края на миналата година ни дават възможност да започнем да назначаваме сътрудници по охрана, които да изпълняват определени функции в обектите на МВР, а служителите с полицейски правомощия да се включат в работа на терен. И другият начин, по който ще се компенсира недостатъчното присъствие, ще бъде чрез по-активно патрулиране, по-дългите маршрути, за които се отпускат средствата за гориво, новите автомобили и средства за ремонт“, обясни тя.

Според Христо Терзийски – директор на ГД „Национална полиция“, след тези 6 автомобила, които ще бъдат доставени в Смолян от закупените вече 278, ще има следваща поръчка за още 300 коли, от които още шест вероятно ще бъдат предназначени за областната дирекция. В Смолян ще се разпредели и високопроходима техника, която ще бъде купена по линия на европейските програми за противодействие на миграционния натиск.

Бъчварова каза, че служебният министър на вътрешните работи основно трябва да работи по организация на изборите. Според нея оттук-нататък МВР трябва да продължи да подобрява реорганизацията си – и в структурно отношение, и с въвеждане на новите технологични решения, с усъвършенстване на комуникационните системи, с повече автомобили.

„Това е една мярка, която дава много силен ефект и върху усещането за присъствие, и върху респекта, който гражданите трябва да имат към служителите на МВР. Мисля, че в тази посока трябва да са работи. Успяхме през м.г. да балансираме финансово МВР, което означава, че приключихме планираните обществени поръчки, изплатихме задълженията към служителите, към доставчици за предишни години. Тази година МВР не е получавало допълнителни средства, за да продължи да работи. От държавния бюджет има 5 165 000, които бяха получени допълнително за оборудване на социалната част. Това означава, че с този бюджет при неговото добро управление могат да бъдат постигани поетапни целите на МВР и да се справя с основните си функции“, посочи министърът в оставка.

На журналистически въпрос относно репликата на новия президент Румен Радев към депутатите, че им остава само още една седмица Бъчварова отговори, че това е факт. „Тази реплика беше заплашителна, но нека да проявим толерантност към новия президент. Той няма опит и екипът му няма опит. Това се видя и от словото. Надявам се в скоро време това да бъде компенсирано“, допълни министърът в оставка.

Facebook Comments