Повече бебета са се родили в Смолян през 2016 г.

Със 70 са повече бебетата, родени в Акушеро-гинекологичното отделение на МБАЛ – Смолян, през 2016 г. в сравнение с предходната. Това стана ясно от изявлението на шефа на отделението д-р Стефан Тодоров. Днес работещите в АГО отбелязаха своя професионален празник.

Златка Коджабашева от читалище „Балкански просветител” в квартал Райково и началника на отделението възпроизведоха ритуала „Миене на ръце”.

„Благодаря на всички колеги, които в продължение на цяла година неуморно се трудят, за да докарат на бял свят живи и здрави новородени бебета. Със задоволство мога да посоча, че тази година имаме повод за радост и известен оптимизъм. От 5-6 години раждаемостта непрекъснато спадаше. От 800-900 ражданията те станаха 505 годишно. През 2016 година се наблюдава ръст от 70 бебета, което никак не е малко за Смолянска област. Това най-вероятно се дължи желанието на хората да раждат второ, а някои и трето дете. Но в същото време се наблюдава и голямо завръщане на бъдещи родилки от Пловдив и София, разчитайки на професионализма на колегите и на добрите условия в смолянската болница“, обобщи д-р Тодоров. 

Преди две години беше направен ремонт и всички стаи вече са ВИП. „Надявам се и тази година да има повече бебета и да си върнем нивата отпреди 30 години, когато започнах работа. Тогава само в Смолян имаше 2000 раждания, отделно в областта работеха още четири Акушеро-гинекологични отделения. Винаги сме на разположение – заповядайте, не се страхувайте и раждайте!“, призова шефът на отделението.

„Искам да изразя своето уважение и признателност за ежедневните усилия, които полагате за раждането на нашите деца, в чиито ръце е бъдещето на родния край, на нашата страна. Пожелавам ви преди всичко здраве, семейно щастие, много късмет и да бъдете възнаградени с обичта и признателността на всички граждани”, посочи в приветствието си зам.-областният управител Тодор Бозуков и връчи на д-р Тодоров поздравителен адрес от областния управител Недялко Славов. 

Поздрав поднесе и председателят на Общинския съвет в Смолян Славка Каменова, която също предаде поздравителен адрес от кмета Николай Мелемов. „Изразяваме своето преклонение и благодарност за себеотрицанието, с което денонощно изпълнявате служебните си задължения. Пожелавам ви здраве, лично щастие и професионални успехи във високоотговорната ви животодаряваща професия“, посочи Каменова.  

Зам.-директорът на МБАЛ „Д-р Братан Шукеров” д-р Георги Благоев поздрави от името на изпълнителния директор д-р Марин Даракчиев работещите в Неонатологично и Акушеро-гинекологично отделение. Поздравителни адреси бяха поднесени от народния представител и председател на Здравната комисия в парламента д-р Даниела Дариткова, директора на Районната здравно-осигурителна каса д-р Кузман Гелов.

Facebook Comments