Предизборна кампания насред пазарен ден отпреди век в Златоград (снимки)

Възстановка на един пазарен ден отпреди сто години се състоя днес в Златоград. И в духа на страстите, от които е обладано всяко населено място днес, там се състоя възстановка и на предизборна кампания.

Глашатай събра хората около двете важни персони. „Депутатин“ от народната партия предложи хаджи Георги за кмет. Мераклията за креслото обеща немедлено да пусне ток на хората. Но и да докара парливата минерална вода в стария град. Ето как кандидатът убеди хората да гласуват за него:

„- Колко сте чакали за парливата вόда? – запита тържествено той.

– 15 години – му отговориха людете хорово.

– Ако стана кмет, ша я докарам водата. Обещавам да ви я докарам, ама ако гласувате за мене. Тъй да бъде! – отсече хаджи Георги.

– Ама и да намалиш данъците искаме – провикна се избирателка.

– Вие знаете ли какво са данъците – с тях храним общината, за да може да мисли – рече той. И бурно разведри обстановката.

А депутатинът добави откровението:

– Това, дето хаджи Георги ви обещава, никой не може да ви го обещае“.

Обстановката, костюмите и импровизациите на участниците в пазарния ден върнаха жители и гости във времето назад.

По калдаръмените сокаци на чаршията в Стария град оживяха персонажи отпреди сто години.

Туристите видяха да припка вестникарче. Имаше ваксаджийче, бозаджия, фотограф, кокони, търговци, занаятчии, поп, ходжа, седянка.

Събитието, което се провежда за 12-та година, започна с шествие на гайдари, облечени във възрожденски и народни носии, сред които кметът на Златоград Мирослав Янчев.

На днешния празник младоженци от Пловдив, облечени в народни носии, сключиха граждански брак на чаршията и се венчаха в църквата „Св Георги“.

„По този начин съживяваме стария град. Пресъздаваме го като едно време с този пазарен ден и мисля, че се получава добре“, каза организаторът на събитието Александър Митушев.

Снимки: Стефка Георгиева