Председателят на АБТТА в Пампорово: Срещаме се след изключително турбулентен туристически сезон

Провеждаме срещата в Пампорово след един изключително турбулентен туристически сезон. Той беше белязан от много сътресения, но и от много положителни резултати, за които по-малко говорим. Това заяви в Пампорово Даниела Стоева – председател на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти.

От понеделник в курортния комплекс се провежда среща между бизнеса и местната власт под мотото „Сътрудничеството между обществения и частния сектор – платформа за устойчиво туристическо развитие“. Домакин на форума е община Чепеларе, а в него участват представители на 17 общини.

Пред журналисти Стоева каза, че годината е започнала с предизвестѐн по-слаб туристически сезон.

„Още в началото се даде заявка, че туристопотокът към България, специално за черноморския туризъм, ще е по-слаб. Основната причина е ясна –геополитическата обстановка и международната пазарна конюнктура. Просто дестинации като Турция и Тунис се върнаха активно на пазара и това съответно донесе отлив от нашите курорти. Въпреки това обаче България чрез „Пловдив – европейска столица на културата“ и по отношение на културния туризъм ние за поредна година бележи ръст. Но завършихме сезона с катастрофалния в европейски мащаб фалит на „Томас Кук“ – най-емблематичният туроператор. С историята на „Томас Кук“ започват всички учебници по туризъм“, посочи Стоева.

И допълни, че сега говорим само за загубите на хотелиерите, но има и много засегнати – транспортни фирми, екскурзоводи, доставчици на услуги към хотелите. Това според нея е една вълна, на която още не могат да преценят измеренията.

Всички тези събития по думите на председателя на АБТТА поставят много, при това фундаментални въпроси за това как се развива България като туристическа дестинция.

Част от тях са: „Правилна ли е държавната ни политика по отношение на туристическия продукт и рекламния маркетинг?“; „Дали е правилно националната ни политика да е фокусирана само върху големите туроператори и само върху масовия туризъм – морския, защото всички форми на културния туризъм, както и алтернативния имат много по-висока принадена стойност?“;  „Това ли е устойчивият модел, по който трябва да работим?“; „Дали местните администрации успяват да изграждат туристическа инфраструктура?“; „При едно увеличаване на туристопотока към дестинациите за културен туризъм, срещаме затруднения и въпросът е можем ли да приемем повече туристи, можем ли да дадем адекватна и качествена услуга?“ и др.

Според Стоева обявеният фалит от единствения туроператор, който е бил партньор на „Томас Кук“ в България, е много разумна стъпка.

„Обявявайки несъстоятелност, се включва механизмът на застраховката, която защитава интересите на потребителя. Тоест, оттук-нататък няма да има оставени туристи по летища, няма да има недовършени програми, тъй като и застрахователят обяви, че сумата по застраховката на този туроператор ще покрие всички разходи на пребиваващи в момента и бъдещи туристи, които вече са заплатили“, обясни Стоева.

На журналистически въпрос дали фалитът на „Томас Кук“ ще се отрази на зимния туризъм, тя отговори: „Категорично не. „Томас Кук“ никога не е имал зимни програми в България и няма никаква причина това да се отрази на зимния сезон“.

От АБТТА категорично смятат, че това в никакъв случай не е повод да се говори за по-нататъшни фалити на туроператори. Според асоциацията няма причина за това, няма и индикации от другите техни колеги някой да изпадне в неблагоприятно финансово състояние.

Facebook Comments