Министър Аврамова откри спортната зала в Райково

Нова спортна зала до Математическата гимназия в кв. Райково откриха министърът на регионалното развитие Петя Аврамова, областният управител Недялко Славов и депутатите  д-р Даниела Дариткова и д-р Красимир Събев.

Обектът е изпълнен със средства от ОП „Региони в растеж“ като и сградата на гимназията е основно ремонтирана, обзаведена и санирана. Инвестицията е на стойност 3,3 млн. лева в целия образователно-спортен комплекс, към който има и многофункционална спортна площадка.

Изпълнението им е част от проекта  „Обновяване и енергийна ефективност на образователна инфраструктура в гр. Смолян“ на обща стойност 6,6 млн. лв., по който са ремонтирани дворни пространства и спортни площадки на три училища, реконструирана е изцяло и една детска градина.

А учениците на елитната гимназия, която наскоро отбелязва 100-годишнината си, за първи път влязоха днес в новия физкултурен салон под звука на каба гайди.

В емоционално слово директорът на най-старото средно училище в региона Мария Илиева заяви, че това е историческо и дългоочаквано събитие.

„Поколения наред възпитаници на Райковската гимназия са мечтали да имат собствен физкултурен салон. А сега, на прага на 100-годишнината на Райковската гимназия, имаме една прекрасна спортна зала“, подчерта Илиева.

Тя подари на министъра един от малкото останали томове с историята на Райковската гимназия.

По думите на Аврамова и в предишния, и в сегашния програмен период се забелязва целенасочено обновяване на цялата образователна инфраструктура.

„Община Смолян използва максимално всички възможности, които дават оперативните програми така, че да получат безвъзмездни средства, с които обновяват не само образователната, но също и градската среда, и социалната инфраструктура“, заяви  тя.

Аврамова подчерта, че в следващия програмен период общините, бизнесът и областните администрации “ще могат да разсъждават малко по-освободено“, защото там вече средствата няма да бъдат така строго профилирани както като в настоящия – за конкретни въздействия в определена зона.

„Връщах се в спомените си и трудно разпознах старите корпуси. Искам да ви уверя, че това, което имате, е било мечта на поколения. Спомних си как долу, в подземието, в стария салон ние успявахме да спортуваме, да тренираме и достойно да представяме Райковската гимназия в Смолян и в цяла България. Разбира се, спомних си и за моя преподавател по физическо Красимир Златарев. Сигурна съм, че там, в отвъдното, и той се радва на това постижение“, каза д-р Дариткова, която е възпитаник на гимназията.

Нейното пожелание към учащите се бе да ползват активно спортната зала, за да са здрави.

„Важно да растете с много знания, но без да бъдете здрави, дори да не постигате големи спортни успехи, няма как да бъдете успешни в живота. По този начин гарантирам, че ще израстнете личности, които са всестранно развити и които могат да бъдат полезни и на обществото, и на себе си“, допълни д-р Дариткова.

 „С много тежки разговори решихме обектът, който ще извън зоните за въздействие в интегрирания план, да е именно ПМГ „Васил Левски“. Тогава трудно взехме това решение, но към днешна дата съм сигурен, че то е било правилно“, посочи зам.-кметът Марин Захариев.

Пред журналисти министър Аврамова уточни, че за област Смолян средствата в този програмен период по ОП „Региони в растеж“ са на стойност 45 млн. лв.,  а община Смолян успешно изпълнява своите проекти.

Тя обяви, че подкрепя стратегическия проект на Смолянска област за ГКПП „Рудозем – Ксанти“. За изграждане на пункта вече има избран изпълнител от областната администрация. Подписан е договор, но е нужно да се осигури държавното съфинансиране. Част от финансирането му е по програмата за трансгранично сътрудничество България – Гърция.

Аврамова поздрави областния управител Недялко Славов за всичките усилия  в продължение на четири години в подготовка и провеждане на множество процедури, последните от които за строителство и надзор, за да се стигне до реално изпълнение на този важен за региона граничен пункт.

“Очаквам правителството да вземе решение за съфинансирането, което трябва да бъде осигурено“, каза Аврамова.

На въпрос дали ще има договори за зимно поддържане в страната, предвид дългите обжалвания министърът увери, че до избора на нов изпълнител дейностите ще се изпълняват от досегашните фирми, като ще им се удължат договорите.

„Така, че няма да оставим нито един град, нито един път да не бъде почистен в зимния период“, подчерта тя.

Регионалният министър съобщи също, че от началото на следващата година ще започне трайното укрепване на голямото свлачище между Смолян и Мадан, край село Тикале.

„По това свлачище са изпълнени аварийните дейности. Сега се подготвят документи и ще се възложи проектиране и изпълнението на строителните дейности като инженеринг. Така, че да може 2020 г. още самото начало да стартират строителните дейности и да укрепим трайно свлачището“, каза Аврамова.
Индикативната стойност за трайното му укрепване е над 5,7 млн. лв.

Facebook Comments