Премиера на „Калуня-Каля“ утре в РДТ, главен герой е богатият помак Калуньо

Представление за Априлското въстание без Априлското въстание – така режисьорът Благой Бойчев анонсира премиерата на „Калуня-Каля“ в Родопския драматичен театър „Николай Хайтов“ утре вечер (14 ноември).

По думите му който очаква възрожденска тематика и патос, няма да ги види. „Тук изследваме вековечни теми. Мисля, че затова този роман на Георги Божинов стана толкова успешен, защото има звученето на един съвременен епос със силата на древногръцката трагедия. Заставам зад тези думи, мога да го защитя това нещо. Надявам се и актьорите да го покажат утре вечер“, заяви Бойчев пред журналисти.

Той обясни, че отдавна работят по драматизацията на този спектакъл с драматурга Цвета Ерменкова.  Претърпяла около десет редакции, за да стигне до момента, в който предстои да я покажат пред зрителите на Смолян.

В екипа е и Стефания Георгиева – хореограф, с която привнасят ново изразно средство, с което се надяват да са по-близо и до младите. „Мисията на театъра е да привлича и младите хора към важните, съществени, значими теми за нашето общество“, каза режисьорът.

Бойчев допълни, че публиката може да види актьорите да правят нещо, което досега не са правили, ще ги видят в нова светлина.  „Надявам се да видят нещо ново, модерно, различно така, че да не предпочетат телефоните или телевизията, а да знаят, че в България има нещо, което е достатъчно ефектно и привлекателно за тях“, добави режисьорът на спектакъла.

Калуньа бил добър човек… И гледал да прави добро за народа… Искал да прави добро – а все излизало зло… Ей такава работа, такава една история, да ѝ се чудиш и маеш…
Трагичната история на Калуня ни разказва за смутните години около Априлското въстание и желанието на един човек да оправи света. Но дали светът иска да бъде оправен?
За първи път у нас на сцената на Родопски драматичен театър ще бъде поставен спектакъл по романа на Георги Божинов „Калуня-Каля“.

Дълги години творбата остава незабелязана, но днес е един от най-преиздаваните и тиражирани исторически романи. В „Калуня-Каля“ са описани събития, случили се около националноосвободителните движения на българите. Но този роман най-малко засяга участниците в тези движения.
Главният герой на романа е богатият помак Калуньо. Докато личния му живот е доминиран от най-голямото му желание – да има дете, той бива въвлечен от своите приятели в башибозук, който унищожава цяло българско село.

Ужасите, проявени към „каурите“ (българи), карат Калуньо да се обърне срещу своите и със средствата на насилието, той започва да търси справедливост. Калуньо обявява война, като че ли на целия свят. Това за него е свещена война за справедливост, която накрая го погубва.

Идеята за пренасянето на трагичната история на Калуньо на театрална сцена е на младия режисьор Благой Бойчев:

„В тази история ме грабна желанието на героя да възвърне справедливостта, мира и тишината в света, НО чрез насилие. Защото, ако човек се бори срещу злото със зло, то пак остава зло.“
В ролята на Калуньо влиза актьорът Делян Илиев. Участват още актьорите от трупата на Родопски драматичен театър: Васил Читанов, Божана Мановска, Джована Галиарди, Борис Хаджийски, Асен Левов, Гергана Либова, Никола Орешков, Румен Бечев.