51% от 28 здрави бременни в Смолян с отклонения – скрит диабет и проблем с щитовидната жлеза

„Извършено бе изследване на щитовидната жлеза с ниво на йод в урината, което е изключително важно за бременните и за плода, както и трикратно изследване на кръвна захар, с което търсихме скрит диабет. Резултатите в Смолян показват, че 51% от 28 здрави бременни имат отклонения. При няколко  от жените е открит проблем с щитовидната жлеза, други се оказали със скрит диабет, с намалено йодно съдържание или с увеличено“, съобщи д-р Емилия Апостолова – началник на ендокринологичното отделение в МБАЛ – Смолян.

Под научното ръководство на бившия здравен министър проф. Анна-Мария Борисова, която е председател на Националното ендокринологично дружество, е защитен проект за скрининг на здрави бременни за търсене на ранна диагностика на проблеми с щитовидната жлеза и диабет.

Смолян беше включен в тази инициатива, която се проведе под ръководството на лекари от МБАЛ „Д-р Братан Шукеров“. Д-р Апостолова, колегите й от ендокринологично отделение и акушер-гинеколозите д-р Лалов, д-р Чангалова, д-р Кръстева, д-р Пищалова и д-р Хамо направиха изследване на 28 бременни жени, които се считат за здрави.

„Това е много тревожно и смятаме, че е наложаща промяна на много важни нормативни актове. Това е проблем на доболничната профилактична работа. Не може да искаме да имаме здрави деца, ако майките не са здрави. Там е проблемът и трябва много да се работи с общопрактикуващите лекари, с доболничните ендокринолози и с женската консултация. България е ендемичен район и има пропукване в йодната профилактика“, коментира д-р Апостолова.

Вчера на среща между акушер-гинеколози и ендокринолози бяха разисквани тревожните резултати и коментирани възможностите, които дават нормативните документи. Според специалистите трябва да се акцентира върху правилната посока на профилактика и да се опита на местно ниво да се подобри профилактиката на бременните жени.

Facebook Comments