Прокуратурата проверява полицаи в Смолян заради биячи

Наложили глоба на рекетьори, вместо да ги подведат под наказателна отговорност след нанесен побой побой на смолянчанин за закъсняла вноска по кредит

Районната прокуратура на Смолян извършва проверка за действията на служители на Районното управление на МВР по сигнал за упражнено насилие спрямо длъжник на фирма за бързи кредити.

На 17 септември м.г. трима мъже, представители на фирма за бързи кредити, се срещнали с 51-годишен мъж от Смолян, защото бил забавил последното плащане по вноска. Тримата отишли в службата на длъжника, наобиколили го и го плюли, след което той обещал да се издължи. Малко по-късно го пресрещнали пред дома му, където един от тях му ударил два шамара. По случая бил подаден сигнал в РУ на МВР – Смолян. След извършена проверка на един от извършителите е било наложено административно наказание – глоба от 100 лева по Наредба №1 за опазване на обществения ред на Община Смолян. Материалите по делото обаче не били докладвани в прокуратурата.

С решение от 9 февруари 2017 г. Районният съд в Смолян е отменил административната санкция по наказателното постановление с наложена глоба от 100 лева, след като е обжалвана от един от извършителите. Мотивът е, че е недопустимо да се налага административно наказание за извършено престъпление.

Материалите, касаещи случая, са изискани от Районна прокуратура-Смолян и незабавно след получаването им е образувано досъдебно производство за извършено престъпление по член 213а, ал. 2, т. 2 от Наказателния кодекс – опит за изнудване, придружен с причиняване на лека телесна повреда.

Facebook Comments