Прокуратурата в Смолян: Разпитаните до момента знаят защо са в списъка на този дилър

При спецоперация в Смолян задържаха дилър на гласове за изборите

32-годишен дилър на гласове с инициали С. К. за предстоящите парламентарни избори бе задържан вчера при спецоперация на МВР в Смолян и прокуратурата.

Сигналът е подаден от водача на партия „Българско лято“ в Смолян Анастас Караджов. Той бил „поканен“ от лице от ромски произход да купи към сто гласа. 32-годишният мъж Сандо К. предлагал да ги „продаде“ по 40 лева за всеки.

Окръжният прокурор Недко Симов

„Образувано е досъдебно производство вчера за престъпление по чл. 167, ал.3 от НК за организиране, предлагане и купуване на гласове. Към настоящия момент са извършени процесуално-следствени действия и в резултат на тяхната преценка наблюдаващият прокурор Татяна Найденова от Районна прокуратура – Смолян, е преценила, че са налице достатъчно доказателства за виновността на задържаното лице и е дала указания то да бъде привлечено към наказателна отговорност“, съобщи на брифинг днес окръжният прокурор Недко Симов.

Той допълни, че мярката за неотклонение, тъй като се касае за тежко умишлено престъпление и има реална опасност той да извърши друго престъпление, ще бъде задържане за 72 часа. Ще бъде внесено искане в съда за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“.

„Предстои да бъдат разпитани още свидетели, тъй като твърде малко време е минало до настоящия момент и се използват всички възможности да бъдат осигурени и разпитани съответните свидетели, повечето от тях пред съдия. Първоначалните сведения за осъществената престъпна деятелност се потвърждават“, допълни Симов.

Окръжният прокурор призова всички граждани да подават сигнали, защото с активното съдействие на гражданското общество ще бъдат разкрити всички престъпни посегателства, вкл. и престъпления против политическите права на гражданите.

„Всеки сигнал ще бъде отработен с максимална отговорност – това го гарантираме“, подчерта той.

По думите на старши комисар Николай Димов – директор на ОДМВР в Смолян, сигналът при тях е постъпил на 5-ти юли (понеделник). Незабавно били организирани оперативно-издирвателни мероприятия за разширяване на данните по случая, съвместно с прокуратурата, за установяване на съответните лица.

Окръжният прокурор Недко Симов и старши комисар Николай Димов – директор на ОДМВР – Смолян

„И вчера (вторник), около обяд, пристъпихме към тяхната реализация. Беше необходимо известно време, тъй като действията на лицето се извършваха в условията на конспиративност, в затворен кръг – приятелски, роднински. Бяха използвани и приложения в социалните мрежи. Лицето беше установено, задържано за срок от 24 часа. Продължава изпълнението на указанията на наблюдаващия прокурор и разследващия. Създали сме екип от разследващи полицаи за установяване на цялата престъпна дейност на лицето“, допълни Димов.

Предстои да се събират още доказателства, да бъдат разпитани още свидетели, като 32-годишният дилър не е криминално проявен.

Схемата, обяснена от Димов, е следната – човекът предлага да осигури до 100 избиратели, които да подкрепят определената партия или кандидат срещу определена парична сума за всеки от тях. „Сумата не е уточнена, имало е един вид преговори“, уточниха от прокуратурата.

„Работим по всички версии и всяка от тях ще бъде проверена. Разпитаните до момента знаят защо са в този списък“, посочи наблюдаващият прокурор Татяна Найденова.  

До този момент органите на МВР са установили хората, въвлечени в това престъпление.  

Досега в Окръжна прокуратура са постъпили 9 сигнала за нарушения по изборните права.

Татяна Найденова, Недко Симов и Николай Димов

„По част от сигналите има постановени откази. За изборите за 11-ти юли имаме само едно образувано производство – това, за което говорим днес. От предишните избори за 4-ти април имаше образувано досъдебно производство, по което имаме влязла в сила осъдителна присъда. Лицето е признато за виновно в извършване на престъплението, за което сме го привлекли и сме го защитили пред съда“, каза Симов.

Той уточни, че по всички сигнали, подадени от областния управител на Смолян Стефан Сабрутев, веднага са разпоредени проверки и няма образувано досъдебно производство по негов сигнал до момента. 

В началото на юни месец 25-годишният маданчанин Юлиян Павлов получи условна присъда за купуване на гласове в Мадан в полза на ДПС. Той бе привлечен като обвиняем за това, че е раздал чанти на 18 души с ориз, брашно и сол и това му струвало 2,50 лева на човек. В чантите освен продукти имало и агитационни материали на ДПС. Той казвал на хората, че ги раздава предизборно с думите: „Надявам се да ни подкрепите на изборите“, „Ние сме от младежкото ДПС“, „Това е за вас, на 4-ти април е хубаво да ни подкрепите“ и т. н.

Сигналът тогава бил подаден от Борислав Сандов – водач в листата на „Демократична България“.