Политика

Радев към кметовете: Това е мандатът, белязан с безпрецедентни кризи, вие преведохте хората през тях

Това е мандатът, белязан с безпрецедентни регионални, глобални и национални кризи  – Ковид-19, мигрантски вълни, война безпрецедентна енергийна криза, рекордна инфлация, дълбока политическа криза, природни бедствия и катастрофи, растяща тревога за  утрешния ден. Искам да изразя своята признателност като държавен глава към всички вас, че именно вие преведохте хората през тях. Олицетворявахте държавата и  вдъхвахте увереност дори когато някои отговорни институции абдикираха. Това заяви президентът Румен Радев в обръщението си към кметовете на общини на финала на мандата им.

Събитието, организирано от Националното сдружение на общините, се провежда на Пампорово. Символични негови домакини са кметовете на Смолян – Николай Мелемов, на Златоград – Мирослав Янчев, и на Чепеларе – Боран Хаджиев. То ще продължи утре, когато се очаква пристигането и на премиера акад. Николай Денков, и вдругиден.

По думите на държавния глава всичко, през което кметовете са преминали, ги е направило по-силни, по-мъдри и по-уверени. Той ги похвали, че са успели да работят активно с наши и чужди инвеститори, да разгърнат нови производства, да привличат непрекъснато европейско и национално финансиране за инфраструктура и социални програми, да работят с бизнеса за насърчаване на корпоративната социална отговорност, за  подобряване на стандарта и качеството на живот, за подобряване на жизнената среда.

Според него най-големият проблем е огромната, на места пълна зависимост на местната власт от централната.

„Вие сте рекордьори, защото в този мандат ви се наложи да работите със 7 правителства. Трябва да сте наистина много изкусни във вашата работа, за да се настроите с проекти и планиране, за да може нещата ви да вървят устойчиво напред, независимо от политическите сътресения през тези 4 г.“, каза той.

„Аз съм убеден, че вие сте видели от вашата работа със служебния кабинет на г-н Донев, който е тук, че изпълнителната власт трябва и може да работи в интерес на гражданите, в интерес на развитието на българските общини. Убеден съм, че сте усетили това качество на диалога, откритостта, готовността да се окаже помощ във важни процеси, не просто финансиране, а как да се развиват по-устойчиво общините така, че на всички нива да има ясна комуникация, диалог, уточняване на целите в една посока“, допълни Радев.

Президентът бе категоричен, че кметовете трябва да имат много по-високо самочувствие, защото местната власт е уредена на най-високо ниво в Конституцията и тя е гаранция за демократичното европейско развитие на България.

„Местната власт е мини моделът на държавата. Просперитетът на всяка община е просперитет за България“, подчерта той.

Отбеляза, че винаги, когато е могъл и е било в неговите правомощия, е правил всичко възможно да ги подкрепи – за привличане на инвестиции, за популяризиране, за решаване на кризи.

„Но, както показа и последното служебно правителство – не само да се помага в кризи, това е най-малкото, а да се работи заедно с общините, за да се гарантира тяхното устойчиво развитие, защото трябва да престанем да подхождаме към проблемите и същинската работа на общините с презумпцията, че те работят, за да гарантират оцеляването. Не,  българските общини, техните ръководства трябва да имат свободата да гледат напред, да работят за дългосрочното устойчиво развитие на съответната община“ посочи Румен Радев.

Той благодари на кметовете, че са работили всеотдайно, честно и почтено за просперитета на своите общини и България и им пожела до края на мандата, а на тези, които поемат ръкавицата – да продължат и занапред по същия начин. 

error: Защитено Съдържание!