Ръкополагат архимандрит Висарион за епископ Смоленски

Светият синод в пълен състав реши да ръкоположи архиерейският наместник на Смолянска духовна околия архимандрит Висарион в епископски сан.

Решението е било взето вчера по предложение на пловдивския митрополит Николай и одобрено от целия Свети Синод в присъствието на синодалните архиереи: Великотърновски Григорий, Плевенски Игнатий, Ловчански Гавриил, Пловдивски Николай, Западно- и Средноевропейски Антоний, Варненски и Великопреславски Йоан, Неврокопски Серафим, Русенски Наум, Старозагорски Киприан, Врачански Григорий, Видински Даниил и Доростолски Яков.

Архиереите са решили още наречението на архимандрит Висарион (Гигов) да бъде с титлата „Смоленски“, което се е състояло вчера в Синодалната палата.

Епископската хиротония пък предстои да се извърши на 21 февруари (неделя), от 9,30 ч. в Митрополитския храм „Св. Марина” в гр. Пловдив.

След хиротонията епископ Висарион ще продължи своето служение като втори викарий на Пловдивския митрополит.

Биография на архимандрит Висарион (Гривов)

Архимандрит Висарион (Георги Павлов Гривов) е роден на 6 юли 1971 г. в Пещера. Произхожда от религиозно семейство. Основното си образование завършва в ОУ „Св. Климент Охридски“ в гр. Пещера, а средното си образование е завършил в гр. Пазарджик. През учебната 1994/5 г. е завършил двугодишния курс на Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски“. През 2002 г. е завършил Православния богословски факултет на Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“.

Постриган е за монах на 4.11.2002 г. в манастира „Св. Троица“ – Кръстова гора, и ръкоположен за иеродякон на 25.11 и за иеромонах на 27.11.2002 г. от приснопаметния Пловдивски митрополит Арсений.

Духовен старец му е Плевенският митрополит Игнатий. Назначен за игумен на манастира „Св. Троица“ на Кръстова гора на 1.4.2004 г. Отличен с офикия „Архимандрит“ от Пловдивския митрополит Николай на 26.7.2007 г. Назначен за архиерейски наместник на Смолянската духовна околия на 1.6.2010 г.