Толкова малко са ваксиниращите се в Смолян, че влизат в 3-та фаза, където са и журналистите

Толкова малко са желаещите в Смолянско да се ваксинират, че до края на тази седмица приключват с втората фаза. Следващата седмица се очаква да започне ваксинирането на хората, ангажирани в обществено значими сектори, в това число и журналистите. Това стана ясно от днешното изявление на д-р Мими Кубатева – шеф на РЗИ в Смолян.

Общо 772-ма души са ваксинирани в областта, 269 от които с втора игла.

„От началото на месеца до 15 февруари са направени 204 ваксинации, от които 48 са втори дози. Приключихме с ваксинирането на хората, попадащи в първа фаза. Днес приключва обхващането на социалните институции. Тази седмица ще бъдат ваксинирани и учителите, с което предвиждаме да приключим втора фаза в нашата област. През следващата седмица очакваме да получим ваксини и да започнем с третата фаза“, посочи тя.

В трета фаза влизат и участниците в изборните секции, за които в РЗИ очакват списъци, за да свършат в кратки срокове.

„Ще започнем със СИК в Баните, където на 28 предстои избор за кмет. За тях имаме ваксина. Ще направим нужното, за да имат известна защита хората, които първи ще се сблъскат с изборния процес“, подчерта д-р Кубатева.

Ваксината, която се прилага в Смолян, е на „Астра Зенека“.

Към вчерашна дата общо установените случаи за област Смолян с коронавирус са 2292-ма, от които излекувани 1961, а починали – 218. Към момента има 113 активни случая. От тях на лечение в болница са 35, а 78 се лекуват в домашни условия.

Недялко Славов

„Няма съществено изменение в мястото на Смолянска област в сравнение с останалите административни области. По общ брой установени случаи сме на 26 място, зад нас са Кърджали и Видин. На 22-ро място сме ако отнесем общоустановените случаи къмто населението с 1 на всеки 45 души“, заяви областният управител Недялко Славов.

Заболяемостта през последните две седмици се задържа на ниво 7,2 на 100 000 и спрямо втората половина на месец януари е увеличена.

„Преминахме от жълтата в оранжевата зона на риск заедно с още 9 области. 14 области са в червената зона. Техният брой се увеличи през последната седмица. В жълто са 4 области. Средната възраст на новорегистрираните е 56 години и половина. Под 19-годишна възраст има двама ученика на 7 и 10 години от община Смолян. Смъртността за 14 дневния период е 6,8 на 100 000 население при 8,34 за страната“, уточни д-р Кубатева.

Към момента заетите легла, предназначени за коронавирус, са 18% от общия им брой. В Смолян по подадени данни за вчера заетите легла са 20, в МБАЛ Девин – 4, в МБАЛ Златоград – 9, в МБАЛ Мадан няма болен с Ковид.

„За момента в областта се справяме благодарение на спазването на противоепидемичните мерки от по-голямата част от хората“, коментира д-р Кубатева.

Най-много жалби за нарушения получават в РЗИ за нарушения в Пампорово и в автобусите – за струпване на хора, неносене на маски, неспазване на работно време.

„Капацитетът на РЗИ е  ограничен и не е възможно денонощно да бъдем в обектите, за да упражняваме контрол. За да бъде ефективен контролът при спазването на противоепидемичните мерки, разчитаме много на самоконтрола, на гражданския контрол както и на всички институции с контролни функции. През последните две седмици са извършени 139 проверки – 42 на заведения за обществено хранене, 20 на места за настаняване, 48 за спа центрове и плувни басейни,  14 в транспортни средства – автобуси, 12 в търговски обекта, в 3 детски градини и 33 други видове обекти. За констатирани нарушения са издадени 24 акта“, каза шефката на здравната инспекция.

Вчера от полицията съобщиха, че на 13-ти февруари около 00:30 часа на тел.112 е получен сигнал за сбиване между две компании в ресторант на хотел, намиращ се в Пампорово. При сбиването 27-годишен мъж от Сопот е получил телесна повреда – счупване на две кости в областта на глезена на десния крак.

„Във връзка със заведението, пред което е станал побоят, и за което се предполага, че е работило, защото, доколкото разбрах всички, отричат това. Няма доказателства, но така или иначе на нас това заведение ни е познато. Двукратно сме констатирали, че работят и след 22 часа. Досега два акта са им съставени, следващата стъпка е да бъдат дадени на прокурора“, отбеляза д-р Кубатева.